Nieuws

LG en Samsung werken samen: smarthome-bediening binnenkort via app naar keuze

smarthome interface specification 1.0
© iStock / Eoneren
Matter hielp het aantal apps voor je smarthome-apparatuur al terug te dringen. Interface Specification 1.0 maakt het werk verder af.

Samsung en LG laten vandaag weten dat ze samenwerken met de Home Connectivity Alliance (HCA) om apparaten beter samen te doen werken. Samen met andere leden van de HCA, waaronder Vestel, AEG, Beko en Grundig, wordt in de organisatie een nieuwe communicatiestandaard uitgewerkt: Interface Specification 1.0. Die nieuwe standaard maakt het mogelijk dat je smarthome-apparatuur van verschillende merken met elkaar samenwerkt.

Je slimme lampen, thermostaten en bewegingssensoren kan je al langere tijd aan een enkele app koppelen dankzij Matter. De nieuwe standaard is geen vervanging van Matter, maar geldt eerder als een aanvulling erop: Matter werkt namelijk niet met televisies, HVAC- en andere huishoudelijke apparatuur. De nieuwe standaard neemt dat probleem weg en maakt Cloud-to-Cloud-interoperabiliteit mogelijk. Met andere woorden: met je LG ThinQ-app zal je Samsung-apparaten zoals je wasmachine en televisie kunnen bedienen. Gebruik je liever de SmartThings-app van Samsung, maar heb je alleen LG-apparatuur? Met de nieuwe standaard kan het gewoon.

De HCA kondigde ook aan dat zijn leden bezig zijn met de implementatie van de nieuwe standaard. Naar verwachting kunnen de eerste gebruikers in het vierde kwartaal van 2023 HVAC-apparatuur en tv’s bedienen met een app naar keuze. De functie rolt in eerste instantie uit naar een beperkt aantal landen: Korea, de VS, de U.K., Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Turkije. Het lijkt alsof er aanvankelijk een rondje om België en Nederland gedanst wordt. Wanneer de connectiviteitsstandaard hier beschikbaar is, is momenteel niet geweten. In ieder geval kunnen we wel verwachten dat we ook hier onze apparaten met een app naar keuze kunnen bedienen.

Energiemanagement en laadpalen

In 2024 zou de tweede versie, Interface Specification 2.0, al klaar moeten liggen. Die zou de mogelijkheid bieden om energiemanagementfuncties in te schakelen tussen apparaten van verschillende fabrikanten. Met Interface Specification 2.0 zou er bovendien ondersteuning komen voor EV-laadpalen en andere smarthome-apparatuur.

Geen hub nodig

Om gebruik te maken van Interface Specification 1.0 – en later van 2.0 – heb je geen nieuwe apparatuur of hub nodig. Alle bediening gebeurt via de cloud, waardoor jij als gebruiker enkel de applicatie op je telefoon moet updaten.  

Uitgelicht artikel samsung Nu ook Matter in SmartThings voor iOS-gebruikers

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business