Nieuws

Techwebsite Gizmodo vervangt Spaanse redactie door AI

Nieuws Ai Gizmodo
© iStock / Tero Vesalainen
Technologiewebsite Gizmodo laat Spaanse artikelen voortaan vertalen door AI. Lezers zijn er niet tevreden mee.

Technologiewebsite Gizmodo ziet er sinds kort net iets anders uit voor Spaanse gebruikers. Moederbedrijf G/O Media heeft de redactie van Gizmodo en Español opgedoekt. De Spaanstalige website laat daardoor onder elk artikel lezen dat het om een AI-vertaling gaat.

De redactieleden van Gizmodo en Español werden op 29 augustus ontslagen via een videocall, bericht het Spaanse adslzone.net. Eigenaar G/O Media maakt niet bekend waarom het die keuze maakte. Zeker is in ieder geval dat lezers de verandering niet altijd kunnen smaken. Heel wat lezers trokken naar X (het voormalige Twitter) om hun ongenoegen te doen blijken. Het probleem? Heel wat artikels beginnen in het Spaans, maar gaan daarna plots verder in het Engels.

Onder de berichten staat ook telkens een disclaimer: dat de inhoud van het artikel veranderd kan zijn, door de fouten die machinevertalingen wel eens maken. De website plaatst de AI-artikels dus volledig automatisch door, zonder dat deze eerst door iemand onder de loep worden genomen.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerst keer dat G/O Media experimenteert met AI-bijdragen. In juli verschenen er al eens artikels die door AI geschreven werden op zowel Gizmodo als The AV Club, een andere website onder dezelfde mediagroep. Op Gizmodo ging het toen over een artikel over chronologie binnen het Star Wars-universum. Het artikel zat vol fouten: soms werd de chronologie omgedraaid, terwijl sommige series buiten beschouwing gehouden werden. Betrokken redacteurs waren er niet van op de hoogte dat het artikel geplaatst zou worden, maar kregen dat pas net voor de plaatsing van het artikel te horen.

Gizmodo maakt onderdeel uit van G/O Media. Onder diezelfde mediagroep bevinden zich websites als Kotaku, Deadspin, Jezebel, The A.V. Club en The Onion. Of de mediagroep ook AI-plannen heeft voor (vertalingen van) deze websites is niet geweten. Net zoals waarom de Spaanstalige Gizmodo-reactie werd opgedoekt: ook daarachter kennen we de precieze beweegredenen niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business