Nieuws

Samsung brengt AI naar Bixby, en Bixby naar je huishouden

Samsung Bixby Tizen OS
© iStock / Dolas
AI en het huishouden: momenteel gaan ze niet zo goed samen. Als het aan Samsung ligt heb je binnenkort altijd AI-assistent Bixby binnen handbereik.

Bixby, de slimme assistant van Samsung, krijgt een flinke upgrade. De assistent wordt bijgewerkt met AI en vervolgens geïntegreerd in meer producten. Vandaag is Bixby te vinden op Samsung-smartphones en -tablets. Samsung ziet echter een toekomst voor zich waar de assistent zich ook in huishoudapparatuur bevindt. Een slimme koelkast of wasmachine? Binnenkort zou je ermee moeten kunnen praten.

Dat kondigde Samsung aan tijdens IFA. Om de uitrol van Bixby naar andere apparaten te ondersteunen, zal het technologiebedrijf ook Tizen naar die apparaten brengen. Tizen is een linux-based besturingssysteem van Samsung dat voor zo goed als alles kan dienen: ooit bracht het merk een smartwatch uit met dat besturingssysteem. Nu is het echter vooral te vinden op televisies van het Zuid-Koreaanse merk en op de duurdere koelkasten en wasmachines.

Tv’s, koelkasten, wasmachines, …

Dat zou binnenkort veranderen. TV’s, koelkasten, wasmachines, droogkasten, ovens… Allemaal zouden ze binnenkort een lichtere versie van Tizen moeten krijgen: Tizen RT. Samsung ontwikkelde daarvoor een Micro Processor Unit (MPU). Die processor zou dan in alle apparaten zitten en ervoor zorgen dat zowel Tizen als Bixby erop kunnen draaien.

Wat je precies kan verwachten van die nieuwe Bixby? In plaats van een gewone stemassistent, die simpele commando’s verstaat, zouden gesprekken veel genuanceerder kunnen zijn. Miyoung Yoo, Vice President van Samsungs ‘Electronics’ Home Aplliances Division’ gaf tijdens de persconferentie een voorbeeld met een koelkast: “Het regent en ik ben slechtgezind, teken een gepaste achtergrond”, waarna het beeldscherm van de koelkast allerlei kleuren liet zien.

Geen ChatGPT

Het nieuwe systeem zal dus niet zo krachtig zijn als ChatGPT, om maar een AI-systeem te noemen. Het voornaamste doel is dan ook om huishoudapparaten beter te doen aansluiten op het ritme van gebruikers. Kom je elke dag om half zeven thuis van je werk? Dan kan je slimme waterkoeler bijvoorbeeld zorgen dat er een koud glas water op je staat te wachten – zulke dingen moet Bixby ook helpen verzorgen.

Door Bixby naar huishoudapparaten te halen, behoudt Samsung een soort van ecosysteem met de eigen apparaten. Eerder maakte het bedrijf al bekend dat het samenwerkt met onder andere LG. Die samenwerking maakt het mogelijk om al je apparaten, of ze nu van Samsung of LG komen, met een enkele app te bedienen. Met andere woorden: er is geen reden om nog uitsluitend Samsung- of LG-toestellen te kopen. Met Bixby creëert het Zuid-Koreaanse merk echter opnieuw iets dat enkel voor hun toestellen werkt.

Meer nieuws over Tizen en Bixby kunnen we verwachten rond 5 oktober. Samsung organiseert dan namelijk een ontwikkelaarsconferentie waar de assistent en het besturingssysteem ter sprake zullen komen.

Uitgelicht artikel Samsung Food AI Samsung Food-app brengt AI naar je bord

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business