Nieuws

Apple zou goedkopere, Chromebook-achtige MacBooks willen maken

MacBook Pro
© iStock / Wirestock
Apple verkoopt duurdere toestellen, maar zou naar verluidt ook interesse hebben om goedkopere laptops op de markt te brengen.

Een nieuwe laptop kopen is een dure aangelegenheid en dat is meteen ook de reden waarom Chromebooks zo populair zijn: de apparaten zijn goedkoper dan de meeste Windows-toestellen en veel goedkoper dan de Macbooks van Apple. Digitimes Asia bericht op basis van industriebronnen dat ook Apple die Chromebookmarkt wil gaan aansnijden met goedkopere toestellen.

Macbooks zijn duurder dan doorsnee laptops, wat voor heel wat potentiële kopers een enorme drempel is. Dat merken ze ook bij Apple, waar ze de mogelijkheden van goedkopere toestellen zouden verkennen. De iPhonefabrikant zou namelijk aan een reeks goedkope Macbooks werken die mee moeten kunnen met Chromebooks, die in het onderwijs volop gebruikt worden. De toestellen van Apple zouden tegen 2024 al in de winkel kunnen liggen.

Hoe dat apparaat er precies uit zal zien is voorlopig nog ongeweten. Naar alle waarschijnlijkheid blijft Apple wel trouw aan het Mac-DNA, dat eerst en vooral in een premium metalen behuizing te zien is. Vermoedelijk blijft de behuizing grotendeels hetzelfde en sleutelt Apple voornamelijk aan de binnenkant van zijn laptops. De vraag is echter hoe de fabrikant dat voor elkaar wil krijgen zonder andere klanten voor de borst te stoten.

Apple Silicon

Probleem is namelijk dat Apple volledig is afgestapt van Intel-chips: in hun toestellen gebruiken ze nu alleen nog Apple Silicon. De goedkoopste laptop die je momenteel met zo’n Apple-chip kan kopen, is de Apple MacBook Air van 13 inch met een M1-chip. Kostprijs? 1.219 euro. Een Mac mini met M2-chip is heel wat goedkoper, aan 719 euro, maar die kan je natuurlijk niet mee naar school of kantoor nemen.

Apple zou dus heel wat van die ‘premium’ eigenschappen die de Macbooks vandaag meekrijgen achterwege moeten laten. Over op welke manier de fabrikant dat wenst te doen, is echter niets gekend.

Eerder laat dan vroeg

Daarbij komt nog dat het bij de leveranciers van Apple, zoals Foxconn, op dit moment redelijk stil is. Niets wijst erop dat Apple snel een nieuw MacBook-model zal uitbrengen. Als er dus al een goedkoper MacBook-model uitkomt, zal dit niet voor snel zijn. Als industriebronnen het over een nieuw toestel in “de tweede helft van 2024” hebben, zal dit eerder voor het einde van het jaar zijn.

Goedkopere laptops van een fabrikant als Apple zijn in ieder geval wel welkom. Heel wat Chromebooks geven namelijk intussen softwarematig de geest, zelfs als de hardware het wel nog goed doet. Aangezien Apple een goede reputatie heeft als het om software-updates gaat, zou zo’n goedkopere laptop voor heel wat studenten wel welkom zijn.

Uitgelicht artikel chromebooks Korte levensduur Chromebooks zorgt voor grote berg e-afval

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business