Nieuws

Google komt met nieuwe afstandsbediening voor Chromecasts

Chromecast afstandsbediening
© Unsplash / Victor Carvalho
In de bèta van Android 14 werd een afbeelding gespot van een nieuwe Chromecast-afstandsbediening en daar zit een nieuwe knop op.

De Chromecast met Google TV zoals we die vandaag kennen, gaat al mee sinds 2020. Het apparaat is dan ook stilaan aan een update toe. Begin dit jaar verschenen de eerste geruchten over zo’n nieuwe Chromecast. Erg veel weten we niet over de nieuwe streamingdongle van Google, al is er wel een nieuwe afstandsbediening gesignaleerd.

Android TV 14

9to5Google kon die ontdekking doen in een bèta voor Android TV 14. Die bèta verscheen eerder deze week zonder aankondiging in de Android Studio-emulator. Door de broncode van de Android TV-versie onder de loep te nemen, komt er deze keer een video boven water. Die laat een afstandsbediening zien die iets of wat op die van de huidige Chromecast met Google TV lijkt, maar toch enkele verandering met zich meebrengt.

Afbeelding via 9to5Google.

De bovenkant en de algemene vorm van beide afstandsbedieningen zijn volledig identiek. De gekende, afgeronde vorm, die zal dus blijven. Het bovenste D-pad, de terugknop en de Google Assistant-knop blijven op dezelfde plek zitten. Verder naar onder zien we wel veranderingen: zo is er plots een lange knop te zien die ons aan een volumeregelaar doet denken. Aan de linkerkant komen dan vermoedelijk de mute- en homeknop te zitten, samen met een applicatieknop.

Een ‘magische’ knop voor je Chromecast

Nieuw is echter een knop die we onderaan zien zitten, met een ster-icoon. De naam van het icoontje is ‘magic’, kon 9to5Google achterhalen op basis van de broncode. Die knop zou je kunnen gebruiken om je favoriete app mee te openen. Momenteel heeft de Chromecast-afstandsbediening al een knop voor YouTube en Netflix. Kijk je liever naar Streamz of Amazon Prime Video? Dan moet je daarvoor door de interface navigeren. De ‘magische knop’ onderaan de nieuwe afstandsbediening zou dat kunnen verhelpen: je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen om Streamz te openen wanneer je op die magische knop duwt.

De bèta van Android TV 14 licht dan wel een tipje van de sluier als het om de afstandsbediening gaat, over de nieuwe Chromecast zélf is geen nieuws gekend. Het ziet er dus niet naar uit dat Google het apparaat tijdens de Pixel-lancering in oktober voorstelt. Indien dat wel gebeurt zou dat opmerkelijk zijn: dan lanceert Google eens een product nog voor alle informatie erover al is uitgelekt. Alle apparaten die Google uitbrengt hebben namelijk nogal de neiging om vroegtijdig uit te lekken.

Uitgelicht artikel Google Chromecast - 1 Google Chromecast verliest gastmodus

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business