Nieuws

BMW haalt zetelverwarming achter paywall vandaan

BMW
© BMW
BMW sloopt zijn betaalmuur voor hardware-opties. Zo zullen bestuurders geen abonnementskosten meer moeten betalen voor verwarmde zetels.

Er was vorig jaar veel te doen rond de bedenkelijke beslissing van de constructeur om zijn klanten na de aankoop van de wagen nog eens te laten betalen voor een optie als zetelverwarming – een optie die eigenlijk al op de wagen zat, maar met software achter slot en grendel kwam te zitten. Dat gebeurde in Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika bij enkele Connected Drive-modellen. BMW komt daar nu dus op terug en schrapt dergelijke abonnementen. 

De constructeur redeneerde dat je een optie als verwarmde zetels alleen in de koude wintermaanden gebruikt. Een abonnement dat je voor specifieke maanden kan (de)activeren, leek op papier een goed idee. Bij de consument bleef het wringen dat hardware, die in de wagen zit, afgesloten kan worden met software en je extra moet betalen. 

BMW: “Mensen dachten dubbel te betalen” 

Aan Autocar zei BMW-bestuurslid Pieter Nota dat de sales- en marketingafdeling zich met betaalde software gaat richten op features als rij-assistentie en parkeerhulp. Volgens Nota zou dat beter geaccepteerd worden door consumenten. Hij vergelijkt het met het downloaden van een film of toegang krijgen tot een betaalde feature in een app. Toch legt hij de ‘schuld’ bij de consument: “Mensen kregen het gevoel dat ze dubbel betaalden en dat was eigenlijk niet waar. Maar perceptie wordt vaak realiteit, zeg ik altijd. Dat is dus de reden waarom we ermee gestopt zijn”, klinkt het. 

Dat BMW nooit meer van plan is om zijn klanten te laten betalen voor hardware-gerelateerde functies is alvast wel een goede zaak. Het is ook goed dat die beslissing ruim voor de winter viel, zodat de discussie rond het betalen voor al aanwezige verwarmbare zetels niet opnieuw gevoerd moet worden.

Uitgelicht artikel elektrische wagens Studie toont aan: elektrische wagens zijn nachtmerrie voor privacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business