Nieuws

WhatsApp-bèta krijgt apart scherm voor cross-platform chatgesprekken

whatsapp
© iStock / stockcam
In de nieuwe versie van WhatsApp zit een scherm van waaruit je berichten naar andere chatapplicaties kan sturen.

De verandering werd gespot door WaBetaInfo, in de nieuwe bèta van WhatsApp: versie 2.23.19.8. Momenteel is daar een scherm te zien voor “Third Party Chats”. Wellicht zal je, onder dat tabblad, binnenkort gesprekken zien staan met mensen die geen WhatsApp gebruiken. Zo zou je, vanop een centrale plek, kunnen chatten met iedereen.

De verandering komt er niet geheel onverwacht: vorige week werd Meta, het moederbedrijf achter WhatsApp, aangeduid als een zogenaamde “gatekeeper”. Daardoor moet de chatapplicatie zich aan een aantal bijkomende regels houden die onder de DMA vallen. Een van die regels vereist interoperabiliteit tussen verschillende chatdiensten. Met andere woorden: ook vanuit Telegram of Facebook Messenger zou je berichtjes naar WhatsApp moeten kunnen sturen en omgekeerd.

Het zal nog even duren voor je daadwerkelijk kunt chatten zonder je iets van de verschillende diensten aan te trekken. De functie bij WhatsApp zou pas tegen maart 2024 op punt staan. Er mag dan wel een nieuw scherm tevoorschijn komen: functies zitten er momenteel niet achter.

De DMA heeft verregaande gevolgen voor internetbedrijven als Meta. Meta en de andere chatproviders moeten ervoor zorgen dat hun toepassingen op elkaar afgestemd geraken. Daar blijft het natuurlijk niet bij: bij de nieuwe wetgeving horen ook een aantal andere verplichtingen.

De bedoeling is om een effen speelveld te creëren, waarbij namen als Meta en Microsoft niet teveel van hun overwicht kunnen profiteren. Interoperabiliteit tussen chatdiensten is slechts een van de manieren waarop dat gebeurt. Of alle ‘grote chatdiensten’ daarmee meedoen, is voorlopig wel onzeker. Eerder raakte bekend dat Apple, en dan vooral wat betreft zijn messagingdienst, bezwaar had tegen de classificering als gatekeeper. Momenteel voert de Europese Unie onderzoek naar iMessage en naar Microsofts Bing, om te bepalen of de regels ook voor die diensten moeten gelden.

Uitgelicht artikel DSA Digital Services Act Digital Services Act treedt in werking: dit zijn de gevolgen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business