Nieuws

Meta wil GPT-4 voorbijsteken met eigen AI-model

Noyb
© Unsplash / Mariia Shalabaieva
Als het van Meta afhangt, zal het straks niet meer OpenAI zijn dat de voortrekkersrol heeft als het gaat om generatieve AI. Het systeem van Zuckerberg en co moet GPT-4 te slim af zijn.

The Wall Street Journal meldt dat Meta hoog inzet op de ontwikkeling van een eigen generatieve AI. Daarvoor heeft het socialmediabedrijf al flink wat Nvidia H100-GPU’s ingeslagen. Ook de ruwe rekenkracht wordt opgewaardeerd, om zo minder afhankelijk te worden van Microsoft. Meta wil de concurrent voor GPT-4 van OpenAI vanaf 2024 beginnen trainen. De techreus is ambitieus en hoopt dat zijn eigen model de nummer-1-positie gaat opeisen.

GPT-4 inhalen

In de eerste plaats wil Meta een kunstmatige intelligentie trainen om die als chatbots in te zetten op zijn eigen platformen. Daarnaast zou de socialreus ook van plan zijn om die te verkopen aan andere bedrijven. Naar verluidt is er al een eerste project op poten gezet: een Instagram-chatbot die tussen maar liefst 30 verschillende ‘persoonlijkheden’ kan wisselen.

Meta is niet aan zijn proefstuk toe en hoeft dus echt niet vanaf nul te beginnen aan zijn inhaalrace. Zo ontwikkelde het al Llama 2, een slimme codegenerator die nu volledig opensource beschikbaar is. Daarnaast experimenteert Meta al een tijdje met slimme toepassingen die tekst kunnen omzetten in bewegende beelden. De ambitie om GPT-4 voorbij te steken, is dus een logische stap vooruit. Mogelijk heeft Meta ook besloten er steviger op in te zetten, nu de Metaverse niet het verhoopte succes kent.

Nood en schaarste aan chips

Er is een heuse wedloop op gang gekomen als het op generatieve AI aankomt. Naast OpenAI en Meta zijn er natuurlijk ook nog Microsoft, Google, Apple en Amazon die hoog inzetten op zelflerende AI. Daarvoor is steeds meer rekenkracht en dus ook meer silicium nodig. Chipfabrikant TSMC werkt zich uit de naad, maar een tekort aan processoren dreigt. Mogelijk zullen kleinere bedrijven daar het slachtoffer van zijn, aangezien de grote jongens voorrang krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business