Nieuws

Stuurprogramma’s voor printers verdwijnen tegen 2027

stuurprogramma's
© iStock / Fahroni
Microsoft organiseert een kruistocht tegen stuurprogramma's. In 2027 zou het besturingssysteem bevrijd moeten zijn.

Wanneer een printer niet werkt, is er doorgaans een probleem met een van de stuurprogramma’s voor het apparaat. Als het aan Microsoft ligt, geraken we binnenkort volledig van die stuurprogramma’s af. In de plaats daarvan moeten universele standaarden komen, waar alle printers mee overweg kunnen.

Het zal nog wel even duren voor Microsoft de stuurprogramma’s of drivers gedag zwaait. Momenteel ligt de tijdlijn daarvoor in 2027, al duidt de Windows-fabrikant ook aan dat die deadline altijd nog kan opschuiven. Wellicht zal het bedrijf zich hiervoor baseren op gebruiksstatistieken: je printer moet die nieuwe, universele standaard natuurlijk wel ondersteunen. Voor heel wat oudere printers is dat helaas niet het geval.

De universele standaard, waar Microsoft mee wil printen, komt van Mopria. Dat bedrijf werd in 2013 opgericht door printergiganten als Canon, HP, Samsung en Xerox. Intussen sloten ook Epson, Lexmark, Adobe en Microsoft zich aan. Het doel? Een protocol maken dat alle printers verstaan en waar dus alle printers mee aan de slag kunnen. Voor fabrikanten is het handig: zij hoeven geen installatietool of drager voor hun stuurprogramma’s meer te voorzien. Ook voor gebruikers is het een goed idee: zij moeten, bij problemen, niet meer op zoek naar stuurprogramma’s op het internet. Met andere woorden: je loopt geen risico meer om verdachte drivers te installeren.

De nieuwe Mopria-standaard werkt in Windows sinds versie 10 21H2. Daarbij maakt het niet uit of je printer met een usb- of netwerkaansluiting aan de pc gekoppeld is. De technologiereus voegt eraan toe dat je nog aan de printerinstellingen kunt morrelen, al moet je daar dan een programma uit de Microsoft Store voor downloaden. Heb je een Epson-printer? Dan zoek je naar ‘Epson Print and Scan’. Voor Canon gaat het dan weer om de ‘Canon Inkjet Print Utility’. Ook voor printers van andere fabrikanten zijn zo’n apps te vinden in de Microsoft Store.

Vanaf 2025 worden er geen nieuwe printerdrivers meer in de Windows-updates vervat, al zullen bestaande stuurprogramma’s nog wel bijgewerkt worden. In 2026 zal Microsoft een instelling veranderen, waardoor de IPP-drivers, waarmee elke printer overweg kan, voorrang krijgen op andere stuurprogramma’s. In 2027 zouden de stuurprogramma’s volledig taboe worden en niet meer toegestaan zijn in het besturingssysteem, tenzij in beveiligde omgevingen.

Tijdens de omslag naar een stuurprogrammaloze wereld zullen je printer, scanner en faxapparaat gewoon blijven werken, zegt Microsoft. Ook na afloop zouden deze apparaten het zonder stuurprogramma’s kunnen doen. Belangrijk is dan wel dat je printer de standaard ondersteunt – tegen 2027 zou dat voor alle printers het geval moeten zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business