Nieuws

“Elon Musk heeft privacy en security bij X op de helling gezet”

Elon Musk
© Elon Musk
Gerechtelijke dossiers hebben nieuwe details onthuld over het onderzoek van de Amerikaanse waakhond FTC naar privacy en security bij X (Twitter).

In nieuwe documenten van de rechtbank stelt het Amerikaanse Departement van Justitie dat Musk “een chaotische omgeving gecreëerd heeft” bij Twitter, tegenwoordig bekend als X. Daardoor zouden beleidsvoerders van het socialmediaplatform onmogelijk in staat zijn geweest om te voldoen aan hun verplichtingen tegenover de Federal Trade Commission (FTC).

Het onderzoek van de FTC startte in 2022, toen er een schikking getroffen werd met Twitter nadat het platform onder leiding van Jack Dorsey misleidende targeting had gebruikt voor zijn advertenties. Vlak voor de overname van Twitter door Elon Musk, betaalde het bedrijf een boete van 150 miljoen euro en ondertekende het een akkoord om specifieke maatregelen te implementeren om de privacy en veiligheid van gebruikers te waarborgen.

“Musk negeerde privacy en security”

Het zijn blijkbaar die maatregelen die compleet genegeerd werden toen Musk Twitter overnam, wat dus opnieuw de aandacht getrokken heeft van de FTC. In maart startte Musk met de schijnbaar gehaaste uitrol van Twitter Blue, zonder de vereiste goedkeuring van de FTC voor privacy en security.

In het geüpdatete gerechtelijk dossier noteert het Departement van Justitie een aantal getuigenissen van voormalige topmensen bij Twitter. Zo vertelt voormalig chief privacy officer Damien Kieran dat Twitter Blue zo snel gelanceerd moest worden “dat security en privacy niet afgetoetst werden in overeenstemming met de procedure van het bedrijf voor software-ontwikkeling”.

Security overboord? 

Daarnaast getuigt in het dossier een werknemer over hoe Musk toegang probeerde te verschaffen aan een journalist en hem onbeperkte toegang wou geven tot de interne systemen van het bedrijf. Securityspecialisten die er al lang werkten zouden toen tussenbeide gekomen zijn, maar de journalist zou alsnog via een omweg toegang gekregen hebben tot alle bestanden en systemen.

Verder maakt de overheidsinstantie zich zorgen over hoe Musk bedrijfsservers herverdeelde over verschillende datacenters. Volgens het securitybeleid moeten servers eerst volledig leeggemaakt worden voordat ze verhuisd kunnen worden, maar dat zou volgens ex-Twitterwerknemers niet zijn gebeurd. Tot slot merkt de FTC nog op dat de massale ontslagen die Musk doorvoerde er mee voor gezorgd hebben dat er onvoldoende personeel overbleef om aan de voorwaarden van de waakhond te voldoen.

Twitter reageert niet meer op de zaak, maar Musk beschreef het onderzoek eerder wel als “het inschakelen van een overheidsagentschap als munitie voor politieke doeleinden”. De FTC is van mening dat Musk moet vertrekken, maar zijn advocaten zoeken naar manieren om dat te voorkomen.

Uitgelicht artikel Elon Musk Onderzoekers houden X (Twitter) massaal voor bekeken

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business