Nieuws

Neuralink gaat op zoek naar testpersonen voor BCI-implantaat

neuralink
© iStock / Just_Super
Neuralink, het biotechbedrijf van Elon Musk, kondigt aan dat het zijn N1-hersencomputer voor het eerst zal gaan testen op mensen.

De ‘brain-computer interface’, vaak afgekort tot BCI, wordt voor het eerst getest op mensen. Dat maakt Neuralink, het bedrijf dat de BCI ontwikkelde, dinsdag bekend. De studie krijgt de naam ‘Precise Robotically Implanted Brain Computer Interface’, al zal je vaker het acroniem ‘PRIME’ zien opduiken. In mei kreeg het biotechbedrijf voor het eerst toestemming om ook onderzoek te voeren op mensen. De werving van testpersonen voor dat onderzoek begint nu.

Het onderzoek moet volgens het bedrijf een evaluatie worden van de veiligheid van het implantaat. Daarnaast wordt ook de chirurgische robot R1, die het implantaat zal installeren, geëvalueerd. In het onderzoek bekijkt Neuralink verder wat de mogelijkheden van de BCI precies zijn. Meer specifiek onderzoekt Neuralink hoe de BCI mensen met verlammingsproblemen kan helpen om “externe apparaten” te bedienen. Dat is meteen de reden dat niet iedereen zich kan aanmelden voor het onderzoek. Het bedrijf is in de eerste plaats vooral op zoek naar “mensen met quadriplegie als gevolg van schade aan de ruggengraat of de ziekte ALS”.

In de eerste plek moet de BCI het mogelijk maken om de muisaanwijzer van een pc te bedienen zonder fysieke handelingen. Daar stopt de ambitie van Neuralink echter niet. Het is de bedoeling om de BCI op termijn te doen fungeren als een “brug tussen mens en machine”. Daarvoor worden de elektrische signalen die ons brein genereert omgezet in digitale signalen. Die digitale signalen worden nadien door een computersysteem geïnterpreteerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business