Nieuws

Chromecast krijgt veel zuinigere chipset

Chromecast met Google TV afstandsbediening
© Unsplash / Victor Carvalho
Google's nieuwe Chromecast met Google TV (4K) krijgt mogelijk een veel zuinigere en efficiëntere Amlogic-chipset. Ook voegt de chip Dolby Atmos-ondersteuning toe.

Chromecasts maken steeds gebruik van Amlogic-chipsets. Op de 4K-versie van de Chromecast met Google TV gebruikt Google momenteel Amlogic’s S905X3-chipset. De opvolger van de Chromecast, die vermoedelijk dezelfde naam draagt, lijkt stilaan richting de startlijn te bewegen. Daarvoor moet Google eveneens een nieuwe chipset kiezen. Het lijkt er nu op dat die keuze reeds is gemaakt; voor de nieuwe streamingdongle zou mogelijk Amlogic’s S905X5-chip gebruikt worden.

Amlogic moet de chipset overigens zelf nog aankondigen. Tot die tijd moeten we het doen met de informatie die reeds is uitgelekt. Daaruit blijkt dat de S905X5 zou worden gebakken op een zuiniger 6nm-procedé. Ter vergelijking: de huidige S905X3-chipset wordt gebakken op een ouder en vooral ook minder zuinig 12nm-procedé.

Dolby Atmos-ondersteuning

In de praktijk moet dit de nieuwe Chromecast met Google TV dus een pak efficiënter maken. Toch is dat niet per se het focuspunt. Energieverbruik is namelijk niet zo belangrijk bij streamingdongles. De toegenomen efficiëntie zorgt er wel voor dat chips minder snel oververhitten. Hierdoor kan Google meer rekenkracht in een kleine (lees: dezelfde) behuizing plaatsen. Die extra rekenkracht benut de X5 voor onder meer Dolby Atmos- en eARC-ondersteuning.

Uitgelicht artikel Chromecast met Google TV afstandsbediening Chromecast met Google TV krijgt nieuwe update

Nieuw is ook de ondersteuning voor variabele beeldverversing. Die processen worden aangedreven door een reeks ARM Cortex-A510-rekeneenheden. Voor het grafisch vlak is een Mali-G310-GPU in de chipset aanwezig – eveneens van ARM. Naar verluidt ondersteunt de chip tot slot AV1, H.256 en VP9-codecs.

Nieuwe Chromecast 4K

Voorlopig zijn het vooral speculaties over het gebruik van de Amlogic S905X5. Google heeft immers geen woord gerept over de chipset. Het sprak zelfs nog niet over een nieuwe Chromecast met Google TV (4K). Mocht de chipset worden benut, dan betekent dit niet meteen dat alle functies op de aanstaande streamingdongle terechtkomen. Daarvoor moet de zoekgigant ze immers zelf in de Google TV-software toevoegen.

Voorlopig blijft het dus vooral bij speculeren. Dat gold ook bij een eerder gelekte afbeelding van een nieuwe afstandbediening voor de aanstaande Chromecast. Hoe het verhaal uitpakt moet op termijn blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business