Nieuws

Smartphoneverkoop verder gedaald, Apple en Samsung blijven de grootsten

smartphoneverkoop
© iStock / Georgiy Datsenko
Canalys onderzocht de smartphoneverkoop in Q2 2023. De verkoop daalt, maar niet voor iedereen. Apple en Samsung blijven de grootsten.

Het afgelopen kwartaal ging het Samsung voor de wind, blijkt uit cijfers van analysebureau Canalys. Cijfers over de smartphoneverkoop wijzen uit dat het Zuid-Koreaanse smartphonemerk meer toestellen verkocht dan eender welke Android-fabrikant. Sterker nog: het verkocht meer toestellen dan alle andere fabrikanten tezamen.

Volgens het rapport zou Samsung maar liefst 6,6 miljoen smartphones verkocht hebben. Het gaat dan om alle toestellen tezamen: zowel de Galaxy S23-reeks als de vouwbare toestellen en budgetmodellen werden in de cijfers opgenomen. Samsung haalt daarmee een aandeel van 24% op de Amerikaanse markt. De Zuid-Koreanen doen het daardoor pakken beter dan Motorola en Google, die respectievelijk 2,3 en 1,2 miljoen toestellen aan de man brachten.

Desalniettemin zit er een daling in de smartphoneverkoop. In Q2 2022 verscheepte Samsung nog 9 miljoen smartphones – een daling van 27% ten opzichte van vorige jaar, dus. Dat hangt samen met de huidige economische situatie en ligt in lijn met de voorspellingen: Qualcomm becijferde namelijk al dat 2023 een minder goed jaar zou worden voor smartphones. Toch heeft Samsung niet echt te klagen: de cijfers wijzen ook uit dat het merk vooral meer high-end telefoons, waar het meer aan verdient, verkoopt. 

Apple spant de kroon

Samsung kan dus knappe cijfers laten optekenen, maar moet nog wel steeds Apple aan zich voorbij laten gaan. Telefoons van de Amerikaanse fabrikant zijn waanzinnig populair in de VS. De 14,8 miljoen iOS-apparaten dat het merk er verkocht zijn goed voor een marktaandeel van 54%.

Toch ziet ook Apple een daling in het aantal verkochte iPhones. Vorig jaar lag dat aantal nog op 18,5 miljoen, terwijl het nu tot 14,8 miljoen gezakt is.

Google als enige groeier

Hoewel Google slechts 1,2 miljoen toestellen wist te slijten, sluit het Q2 2023 alsnog goed af. Over het algemeen daalde de smartphoneverkoop met 22%, al voelt Google die daling niet. Integendeel: Google is het enige smartphonemerk dat meer smartphones wist te verkopen dan vorig jaar. Het merk gaat van 0,8 miljoen telefoons in Q2 2022, naar 1,2 miljoen exemplaren in Q2 2023. Daarmee haalt het giganten als Samsung en Apple voorlopig niet in, maar men moet natuurlijk ergens beginnen.

© Canalys

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business