Nieuws

Qualcomm voorziet lagere smartphoneverkoop in 2023

Qualcomm
Chipfabrikant Qualcomm verwacht in 2023 heel wat minder mobiele processors te leveren. De reden daarvoor is de dalende smartphoneverkoop.

Qualcomm maakt de balans op voor het eerste kwartaal in 2023. Het bedrijf zegt daarbij dat er waarschijnlijk niet teveel smartphones verkocht zullen worden in de eerste jaarhelft. Fabrikanten zoals Samsung zouden daardoor hun smartphoneproductie terugschroeven omdat ze anders met overschotten zouden zitten. Die zouden de prijs van de toestellen doen dalen, iets wat de fabrikanten niet graag zien gebeuren.

De chipfabrikant heeft het bij het rechte eind als die zegt dat er minder smartphones verkocht worden. Onlangs becijferde het marktonderzoeksbureau IDC dat de smartphoneverkoop tegen het einde van 2022 met zo’n 18,3 percent gedaald was. Alles bij elkaar werden er in 2022 slechts 300,3 miljoen toestellen naar gebruikers verzonden – een daling van 11,3 percent tegenover 2021.

Smartphones in 2023

Qualcomm denkt dat de smartphoneverkoop niet verder zal dalen. Een stijging zit volgens de chipfabrikant echter ook niet in het verschiet: hoogstens zou de situatie tegen het jaareinde wel wat stabiliseren. In het vooruitzicht van Qualcomm zouden er daardoor in 2023 even veel telefoons verkocht worden als vorig jaar het geval was.

Die dalende verkoop zou echter nieuwe productlanceringen niet in het gedrang brengen. Hoewel er minder telefoons verkocht worden, zouden we in 2023 dus nog steeds nieuwe toestellen moeten zien verschijnen. Wel zouden smartphonefabrikanten over de hele lijn – dus niet alleen als ze Qualcomm-chips gebruiken – minder gaan produceren. Als er minder telefoons geproduceerd en verzonden worden, blijft de prijs van de toestellen stabiel. Zo een aanpak lijkt in ieder geval wel te werken: computerchipfabrikant AMD past de techniek al langer toe.

Welke smartphones gebruiken Qualcomm?

Qualcomm levert verschillende interne onderdelen aan verschillende smartphonefabrikanten. Zo gebruikt de onlangs gelanceerde Samsung Galaxy S23-reeks over de hele lijn de ‘Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy Mobile Platform’. Apple lanceert tegenwoordig telefoons met in-house geproduceerde chips, maar maakt toch nog steeds gebruik van Qualcomm-onderdelen: de modem in jouw iPhone werd ook geproduceerd door Qualcomm. Dat zou wel kunnen veranderen, aangezien Apple dat onderdeel zelf wil gaan produceren. Ook merken als Sony, ASUS, Google, Motorola integreren Qualcomm-hardware in hun telefoons.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business