Nieuws

Lenovo-toestellen zijn binnenkort makkelijker te repareren

Lenovo ThinkPad
© iStock / adijr
Lenovo wilt een steentje bijdragen aan het milieu en maakt zijn toestellen tegen 2025 makkelijker te repareren.

Toestellen die te repareren zijn: dankzij right-to-repairbewegingen wordt de aandacht ervoor alsmaar groter. Ook bij Lenovo is dat het geval: de laptopfabrikant zou volgens The Register tegen 2025 het merendeel van zijn toestellen repareerbaar willen maken.

Lenovo maakt enorm populaire laptops en Chromebooks. Zoals geweten wordt die toestellen vaak geen al te lang leven beschoren. Vooral Chromebooks komen vroeger dan verwacht op de vuilnisbelt te liggen. Als dat niet aan verouderde software ligt, is defecte hardware hiervan vaak de oorzaak. Fabrikant als Framework spelen hier handig op in door reparaties mogelijk te maken: met materiaal en gereedschap dat je online kan bestellen, kan je het toestel weer repareren. Ook Lenovo zou deze toer willen opgaan, laat, laat Luca Rossi van Lenovo weten tijdens het Canalys EMEA Forum 2023.

Wat je daaronder moet verstaan? Batterijen, SSD’s en andere zaken die vaak vastgelijmd worden, zullen gewoon verwisseld kunnen worden. Of je dat zelf doet, of laat doen, laat Lenovo in het midden: de mogelijkheid om het toestel te repareren is er in ieder geval.

Uitgelicht artikel chromebooks Korte levensduur Chromebooks zorgt voor grote berg e-afval

Wetgeving in aantocht

Lenovo is lang niet de enige fabrikant die toestellen makkelijker te repareren wil maken. Merken als Apple, Samsung en Google zetten daar de laatste maanden ook nadrukkelijker op in. Is je toestel kapot? Dan kan je het laten repareren of de onderdelen bestellen die nodig zijn om het zelf te doen.

Dat komt natuurlijk niet uit het niets: Europese wetgeving bepaalt alsmaar strenger aan welke eisen hardwarefabrikanten moeten voldoen. Gaat het niet om een usb-c-aansluiting, dan gaat het over smartphonebatterijen die verwisselbaar moeten zijn. Voor hardware in het algemeen bekijkt de EU ook extra regels: consumenten moeten geïnformeerd worden over de levensduur van toestellen en hoe makkelijk deze te repareren zijn. Het verbaast dan ook niet dat de grootste fabrikanten de wetgeving voor zijn en hun toestellen makkelijk te repareren maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business