Nieuws

X-gebruikers kunnen reacties voorbehouden voor betalende leden

X
© iStock / Kenneth Cheung
X (voorheen Twitter) heeft een nieuwe instelling toegevoegd waarbij gebruikers enkel X Premium-leden kunnen toestaan om te reageren.

Ook wie gratis gebruikmaakt van X zal de instellingen kunnen gebruiken. Als een auteur van een post er dan voor kiest om die optie aan te zetten, zullen alleen geverifieerde, betalende gebruikers (die met een blauw vinkje) kunnen reageren op het bericht. “Dit zou sterk kunnen helpen tegen spambots”, liet Elon Musk verstaan. Dat er daardoor meer X Premium-abonnementen afgesloten kunnen worden, is dan uiteraard mooi meegenomen.

In 2020 maakte Twitter het al mogelijk om tot op bepaalde hoogte te beheren wie op je tweets kan reageren. Dat kon toen al voor ‘Accounts die je volgt’ of ‘Enkel accounts die je vermeldt’. Die instelling moest je dan wel doen voordat je een tweet maakte. In 2021 liet Twitter je dat ook nadien nog instellen. Los daarvan kunnen gebruikers nog altijd een post citeren, zelfs als de replies beperkt zijn.

© X/Elon Musk

X Premium blijft uitbreiden

De optie is de zoveelste toevoeging voor X Premium-leden. Zo worden betalende leden al veel prominenter getoond bij reacties in een thread en krijgen ze toegang tot een uitgebreidere zoekfunctie. Door gebruikers ervoor te laten kiezen om enkel betalende leden te laten reageren op hun posts, krijgen abonnees nog meer aandacht dan de gewone X-gebruiker. 

Hoewel er wellicht ook een positief effect zal zijn (minder spam), is de nieuwe beslissing van Musk en co geen garantie op het tegenhouden van desinformatie of andere schadelijke content. Zo kon de nieuwszender NBC News eerder deze week vaststellen dat geverifieerde X-accounts fake news de wereld in stuurden. Zij stelden foutief dat Amerikaans president Joe Biden 8 miljard dollar had vrijgemaakt voor militaire steun aan Israël.

Uitgelicht artikel Twitter X moet gerechtskosten van oud-Twitter-leidinggevenden betalen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business