Nieuws

Intel brengt 14e generatie Core i-processoren uit

Intel 14e generatie Raptor Lake Refresh
© Intel
De 14e generatie Intel Core i5, i7 en i9-processoren zijn gearriveerd. Een zestal processoren zijn vanaf dinsdagmiddag 17 oktober beschikbaar in Belgische winkels.

Echte grote vernieuwingen komen we niet tegen in de 14e generatie. Volgens Intel gaat het dan ook om de Raptor Lake Refresh. Met andere woorden: het zijn steeds opgepoetste versies van Intels 13e generatie i5, i7 en i9-processoren. Hierdoor tikken ze iets hogere kloksnelheden aan, terwijl het TDP ongewijzigd blijft. Bij de P (performance) kernen gaat het steeds om een boost van 200 MHz, terwijl de efficiënte (E) rekeneenheden 100 MHz hoger klokken.

Er is slechts één uitzondering op die regel: de Intel Core i7-14700K. Die processor krijgt vier extra E-kernen en ziet daardoor ook zijn L2 en L3-caches toenemen tot respectievelijk 28 MB (was 24) en 33 MB (was 30). In theorie zou de nieuwe Core i7 daarmee het meeste snelheidswinst pakken. Voorlopig kunnen we daarover echter enkel speculeren; de processoren zijn immers nog niet verkrijgbaar.

Uitgelicht artikel Intel meteor lake Intel Meteor Lake-CPU’s voor desktop komen er dan toch

Elke nieuwe processor die Intel maandag heeft aangekondigd werkt met bestaande moederborden én dus ook met Socket 1700. DDR4 blijft ook ondersteund aan 3.200 MHz. Voor DDR5 geldt een maximaal ondersteunde kloksnelheid van 5.600 MHz. Verder ondersteunen de nieuwste Core i-processoren Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, Thunderbolt 4 (40 Gbps) en maximaal 192 GB RAM.

AI helpt met overklokken

Tezamen met de 14e generatie Core i-processoren brengt Intel een nieuwe versie van zijn Extreme Tuning Utility uit. Die applicatie kan voortaan middels AI overkloksuggesties doen. Uiteraard werkt die app enkel met overklokbare Intel-processoren. Alle processoren die Intel vandaag introduceert vallen binnen die categorie. Wel kan je verwachten dat Intel de processoren op termijn zonder overklokopties uitbrengt, meestal als non-K-SKU.

Beschikbaarheid en prijzen

Tot die tijd moeten consumenten het doen met de versies die opgevoerd kunnen worden. Die zijn ook vrijwel meteen beschikbaar. Vanaf dinsdagmiddag zijn de Core i5-14600K, Core i7-14700K en de Core i9-14900K beschikbaar in Belgische winkelketens. Dit geldt ook voor de KF-versies: processoren waarbij de igpu ontbreekt.

Exacte europrijzen zijn vooralsnog niet bekend. In de VS kost de goedkoopste 14e generatie Core i-processor, de Core i5-14600KF, weldra 294 dollar. Intels Core i9-14900K is de duurste processor uit de Raptor Lake Refresh, met een prijskaartje van 589 dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business