Nieuws

Xiaomi 14 en 14 Pro gelanceerd met HyperOS

Xiaomi 14 gelanceerd
© Xiaomi
De Xiaomi 14-serie is donderdagavond geïntroduceerd. De vlaggenschepen draaien elk op HyperOS. Initieel zijn de Xiaomi 14 en 14 Pro enkel in China verkrijgbaar.

Xiaomi is de eerste fabrikant die een smartphone introduceert met Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3. Qualcomm bracht die chipset eerder deze week op de markt. Aan die processor koppelt de fabrikant tot 16 GB LPDDR6X werk- en 1 TB UFS 4.0 opslaggeheugen. Het batterijformaat is steeds afhankelijk van het gekozen model. De Xiaomi 14 bevat zo een 4.610mAh-batterij, terwijl de 14 Pro een 4.880mAh-accu meekrijgt. Op het basismodel laad je op met maximaal 90 watt, terwijl de Pro-versie tot 120 watt snelladen ondersteunt. Draadloos opladen is steeds beperkt tot 50 watt.

De grootste verschillen tussen de Xiaomi 14 en 14 Pro vind je terug bij de schermen en camera’s. Om met dat eerste te beginnen: de 14 krijgt een 6,36-inch-AMOLED-scherm met variabele beeldverversing van 1-120 Hz. Geclaimd wordt dat het scherm een piekhelderheid van 3.000 nits kan aantikken. Daarmee pakt Xiaomi de kroon van ‘helderste AMOLED-scherm op een smartphone ooit’ over van OnePlus. Die fabrikant behaalde op zijn OnePlus Open een duizelingwekkende 2.800 nits.

Op de Xiaomi 14 Pro vind je een groter 6,73-inch-AMOLED-scherm. Het scherm krijgt wel dezelfde specificaties mee – inclusief variabele beeldverversing (1-120Hz) en piekhelderheid van 3.000 nits. Uniek aan de 14 Pro is wel dat het scherm ‘Xiaomi Ceramic Glass’ meekrijgt. Die samenstelling van het glas moet ervoor zorgen dat het minder snel breekt of krast. Ook is het glas van de 14 Pro licht gebogen.

Cameraverschillen

Op eerste zicht lijkt de camerahardware van de Xiaomi 14 en 14 Pro identiek. Ze gebruiken allebei drie 50MP-camera’s, waarvan één hoofd-, telefoto- en één groothoekcamera. De hoofdcamera is voor de 14 Pro aanvullend uitgerust met een variabel diafragma. Met zo’n wisselend diafragma kan de camera zelf, met hulp van hardware, bepalen hoeveel licht het binnen laat. Hierbij kan het wisselen tussen f/1.42 en f/4.0.

Beide modellen in de 14-serie beschikken verder nog over een 32MP-selfiecamera. Markant is dat het Chinese merk op zijn Pro-variant afscheid neemt van de 1-inch-camerasensor. Op de Xiaomi 13 Pro werd namelijk nog wel zo’n grotere beeldsensor gebruikt.

Eerste HyperOS-telefoon

De Xiaomi 14 is ook meteen de eerste smartphone die met HyperOS wordt gelanceerd. Die schil op Android vervangt de gekende MIUI-schil. Details over die schil heeft het merk niet gedeeld. Wel zijn reeds afbeeldingen van de schil gelekt. Volgend jaar zou de nieuwe UI wereldwijd worden uitgerold.

Xiaomi 14-serie in Europa

Donderdag werd de Xiaomi 14-serie in China uitgebracht. Wanneer de introductie in Europa op de planning staat, is niet bekend. Het merk heeft er ook (nog) niet over gesproken. Meestal brengt de fabrikant zijn vlaggenschepen in het eerste kwartaal van het jaar naar Europa.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business