Nieuws

Microsoft gaat AI-diensten vertragen bij overmatig gebruik

Microsoft AI
© iStock / wellesenterprises
Microsoft gaat zijn AI-diensten vertragen voor wie ze te veel gebruikt, al is niet duidelijk wat precies "te veel" is.

Microsoft biedt ondertussen al een hele tijd AI-producten aan. Die producten blijken erg in trek te zijn en worden veel gebruikt. Iets te veel, door sommige mensen: bij “excessief gebruik” zal Microsoft zijn AI-diensten gaan vertragen.

Dat maakt de Windows-fabrikant bekend in een nieuwe gebruiksovereenkomst: “overmatig gebruik van Microsofts generatieve AI-diensten kan resulteren in een tijdelijke vertraging voor de klant tot Microsofts generatieve AI-diensten”. Met andere woorden: als je veel vragen stelt aan Bing, kan het binnenkort iets langer duren voordat de chatbot je een antwoord geeft. Wat Microsoft precies verstaat onder “overmatig gebruik”, laat de nieuwe gebruiksovereenkomst echter in het midden. Ook wordt niet vermeld hoe lang zo’n “tijdelijke” vertraging precies duurt.

Copilot

Een van de redenen dat Microsoft zijn AI-diensten vertraagt, is omdat er binnenkort heel wat nieuwe gebruikers bijkomen. Het bedrijf integreert namelijk Copilot, een generatief AI-systeem, in Windows 12. Met het nieuwe beleid lijkt Microsoft ervoor te willen zorgen dat dit systeem voor iedereen met een acceptabele snelheid blijft werken.

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Windows 11 23H2-update staat klaar bij fabrikanten

Daarbovenop komt dat het heel wat geld kost om die AI-diensten draaiende te houden. GPU’s en servers voor AI-systemen kosten heel wat geld bij aankoop, maar blijven ook daarna flink kosten genereren. De rekensommen die de GPU’s moeten maken, zodat het AI-systeem met een antwoord kan komen, verbruiken heel wat elektriciteit. Door een beetje rekenkracht achter te houden voor de meest intensieve AI-gebruikers, zou Microsoft dus een en ander kunnen uitsparen.

Niet de enige

Microsoft is niet de enige die toegang tot zijn AI-diensten in sommige gevallen beperkt. OpenAI heeft bijvoorbeeld ‘rate limits’ op hun API. Zo’n limiet is in feite een beperking op hoe snel de API een hoeveelheid aanvragen kan verwerken. Ook voor de gratis versie van ChatGPT bestaat zo’n beperking – indien het bedrijf gelooft dat je de dienst misbruikt, kan je zelfs de toegang geheel ontzegd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business