Nieuws

Verkoop van tablets en Chromebooks blijft dalen

chromebooks
© iStock / Savusia Konstantin
In 2023 was er minder vraag naar tablets en Chromebooks. Voor tablets lijkt herstel in de maak, maar voor Chromebooks niet.

2023 is een moeilijk jaar voor verkopers en fabrikanten van mobiele toestellen. Of het nu om smartphones, tablets of zelfs laptops gaat: afgelopen jaar was er minder vraag naar nieuwe toestellen. Dat blijkt ook uit cijfers van het IDC, waar ze voor de tabletverkoop een daling van 14,2% percent zien.

Tablets

Daarmee komt het totaal aantal tablets dat in Q3 2023 verkocht werd op 33,2 miljoen stuks te liggen. Hoewel er nog steeds minder toestellen verkocht werden dan een jaar geleden, blijkt er over het algemeen toch een stijgende lijn in te zitten. In Q3 2023 werd er namelijk 18% meer toestellen verkocht dan in het kwartaal daarvoor.

De koning van de Tablets, dat is nog altijd Apple. Ondanks het feit dat er in 2023 geen enkele nieuwe iPad werd aangekondigd, gingen er toch 12,5 miljoen iPads over de toonbank. Daarmee heeft het Amerikaanse bedrijf 37,5% van de tabletmarkt in handen. Samsung komt binnen als tweede grootste: het Koreaanse merk verkocht in Q3 2023 zo’n 6 miljoen tablets en heeft daarmee 18% van de markt in handen.

Het zijn vooral de grote merken die hun verkoop zien dalen: Samsung met 17% tegenover vorig jaar en Amazon zelfs met bijna de helft. Lenovo en Huawei lijken minder last te hebben van die dalende tabletverkoop, terwijl een heleboel kleinere merken het juist beter lijken te doen dan vorig jaar.

Chromebooks

Voor Chromebooks ziet de situatie er niet erg goed uit. Eender welk merk dat Chromebooks maakt, verkoopt er minder dan vorig jaar. In het derde kwartaal van 2023 werden er slechts 3,5 miljoen ChromeOS-laptops verkocht, becijferde het IDC. Acer, dat momenteel koploper is als het om Chromebooks gaat, verkocht afgelopen kwartaal een miljoen toestellen. Daarmee heeft het bedrijf meer dan een kwart van de markt in handen.

Acer heeft bovendien niet zo veel last van die dalende verkoop. Met 6,3% toestellen minder blijft de schade nog relatief beperkt. Anders loopt het voor HP en Dell, die met respectievelijk 16% en 28% zakten. Beiden verkopen ongeveer 700.000 toestellen – goed voor 19% van de hele Chromebookmarkt.

Herstel voor Chromebooks zal vooral van het onderwijs moeten komen, waar de toestellen populair zijn omwille van de lage instapkost. Google lanceerde met de Chromebook Plus-toestellen bovendien een nieuwe reeks van krachtigere toestellen met AI-capaciteiten. Of dat de cijfers in en richting 2024 enigszins doet herstellen, valt nog te bezien.  

Uitgelicht artikel Apple iPad Pro Nieuwe iPads met M3-chips komen pas in 2024

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business