Nieuws

Amazon werkt aan Android TV-concurrent

Fire TV Amazon
© Unsplash/Hamed Taha
Amazon zou werken aan een eigen besturingssysteem voor televisies. Het OS dient ter vervanging van Android TV op Fire TV-apparaten.

Fire OS, dat op de Fire TV-apparaten draait, is momenteel nog gebaseerd op Android. Vanaf 2024 wil Amazon zijn in-house ontwikkelde OS inzetten op onder meer Fire TV’s, alsook slimme schermen “en andere verbonden apparaten”. Dat meldt Lowpass-auteur Janko Roettgers. Volgens Roettgers werkt Amazon sinds ten minste 2017 aan zijn eigen besturingssysteem, genaamd Vega.

Roettgers maakt nog melding van een anoniem bericht van een Amazon-medewerker op Blind, een anoniem forum voor werknemers in de techsector. “Het grootste deel van de ontwikkeling van het besturingssysteem is al voltooid”, schreef de Amazon-werknemer in september 2022. Sindsdien lag de focus op de SDK en extra functies. Functies die ontwikkelaars moeten overhalen het platform te willen gebruiken.

Hoe Amazons nieuwe besturingssysteem er exact uit komt te zien, is ongeweten. Momenteel zijn enkel technische details bekend. Zo is het OS gebaseerd op Linux en wordt aan appontwikkelaars gevraagd hun apps met het React Native-framework te ontwikkelen.

Einde van Android

Op termijn staat Android geheel te verdwijnen binnen Amazons Fire-assortiment. Daarnaast werkt de webwinkelgigant ook aan een versie van Vega voor zijn automotive-divisie. Ook daar wil het dus komaf maken met Googles mobiele besturingssysteem.

Uitgelicht artikel Amazon Prime Gaming games november Cloudgaming-app Amazon Luna werkt nu ook op Google TV en Android TV

Dat Amazon staat te trappelen van Android af te stappen heeft niet per se te maken met kosten. Het gebruik van Android is namelijk gratis. Wel heeft het er alles mee van doen dat Amazon het Android-ontwikkeltempo niet kan bijbenen. Hierdoor is Fire OS momenteel gebaseerd op Android 9.0, terwijl Google voor Android TV reeds testen is gestart met Android 13.

Advertenties en diensten

Interne bronnen weten Roettgers afsluitend te melden dat het ontwikkelen van een eigen OS ook een andere reden heeft. Een in-house OS geeft Amazon meer vrijheid om zijn diensten en advertenties te integreren. Juist op die manier poogt het bedrijf geld mee te verdienen met zijn Fire-serie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business