Nieuws

E-bikefabrikant QWIC nadert faillissement

Qwic Premium i +Auto header
© TechPulse/Jeffrey van de Velde
Na VanMoof is QWIC het tweede Nederlandse e-bikemerk dat zich opmaakt voor een faillissement. QWIC vroeg reeds surseance van betaling aan, wat vaak een voorteken is van faillissement.

QWIC groeide de voorbije jaren uit tot één van de grootste e-bikefabrikanten van de Benelux. Het bedrijf verkocht reeds meer dan 200.000 e-bikes. Veel zal daar niet meer bijkomen nu het surseance van betaling heeft aangevraagd. Die aankondiging deed QWIC-topman Taco Anema in een brief aan dealers en zakelijke relaties, schrijft Nieuwsfiets. Volgens Anema had het Nederlandse e-bikemerk al langer te kampen met ‘uitdagende financiële omstandigheden’.

Het dreigende faillissement heeft echter nog een andere reden. QWIC kreeg vorige maand te maken met een navordering van 12 miljoen euro van de Nederlandse Belastingdienst. Anema zegt die claim te willen aanvechten, maar benadrukt tegelijk dat dit proces jaren in beslag neemt. Tot die claim van tafel is lijkt het Anema niet te lukken de financiële situatie te verbeteren. “Deze dreigende naheffing maakt het op korte termijn herfinancieren van de organisatie onmogelijk”, schrijft de topman.

Vraag naar e-bikes

QWIC’s financiële situatie ligt al langer onder vuur. Met name door uitpuilende e-bikevoorraden. Die voorraden zijn het voorbije jaar, onder slechte economische vooruitzichten, flink gegroeid. 2023 was voor fietsend Nederland (en België) bovendien geen bijzonder jaar. Na een uitzonderlijk nat voorjaar en korte zomer, brengt ook de herfst geen spectaculair fietsweer met zich mee.

Een ware ramp voor merken als QWIC: zij kregen de laatste jaren steevast te maken met tekorten en besloten daarom meer fietsen en onderdelen in te slaan voor 2023. Voorraad die nu dus ongebruikt op de plank staat.

Onderzoek naar doorstart

Na de aanvraag van uitstel van betaling is faillissement meestal de eerstvolgende stap. QWIC zegt de ‘komende dagen’ onderzoek te doen naar een snelle doorstart. Anema blijft positief over opties voor zo’n doorstart.

Wat het faillissement betekent voor openstaande orders bij QWIC en zijn dealers, is niet bekend. Dat geldt ook voor de garantie van klanten die reeds een fiets in bezit hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business