Nieuws

Nintendo Switch 2 heeft toch geen specifieke DLSS-hardware

nintendo Switch 2
© Unsplash / Erik Mclean
Lange tijd werd gespeculeerd dat de Nintendo Switch 2 ondersteuning zou bieden voor Nvidia's DLSS, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Dat Nintendo aan de Switch 2 werkt, dat lijkt ondertussen vast te staan. De console zou de Nintendo Switch en diens oledversie moeten opvolgen. De nieuwe console zou in maart 2024 kunnen verschijnen, als bestaat daar nog onduidelijkheid over. Wel duidelijk is dat Nintendo opnieuw gaat aankloppen bij Nvidia om de spelconsole van rekenkracht te voorzien.

Momenteel bevatten de Nintendo Switch-consoles ofwel een Tegra X1- of Tegra X1+-chip van Nvidia. Voor de volgende Nintendo-console wordt gekeken naar een sterkere chipset uit het gamma van Nvidia: de T239. Die chipset biedt meer rekenkracht dan vandaag het geval is, maar beantwoordt niet helemaal aan wat de geruchten voorschreven.

DLSS

Volgens de geruchten zou de volgende Nintendo Switch namelijk ondersteuning bieden voor DLSS. Die technologie zorgt ervoor dat de GPU scherpere beelden kan laten zien, door AI-gestuurde opschalingsalgoritmes. Het is mogelijk om die technologie op een CPU te laten draaien, maar het is veel efficiënter om daarvoor een speciale ‘Deep Learning Accelerator’ te voorzien. Volgens Digital Foundry zou net dat onderdeel van de chip ontbreken op de T239. Lang werd gedacht dat dat wel het geval zou zijn: het voorbeeld waar de T239 op gebaseerd is, heeft namelijk wel zo’n DLA.

De volgende Nintendo Switch zou dus geen specifieke hardware hebben om DLSS-upscaling- en framegeneratie-algoritmes te doen draaien. Dat wil niet zeggen dat de console niet van die technologie kan profiteren, maar wel dat hij dat op heel wat minder efficiënte wijze doet. Afhankelijk van het type game en workload, kan het dan zelfs beter zijn om de functie uitgeschakeld te laten.

Uitgelicht artikel Nvidia Nvidia introduceert DLSS 3.5: meer en mooiere frames

Dat kan een impact hebben op de performance van de toekomstige console. Zo zouden games in ten hoogste een 1440p-resolutie gespeeld kunnen worden. Er wordt geschat dat de hardware het niet zal aankunnen om games in 4K-kwaliteit te renderen. Of dat ook geldt voor Nintendo’s eigen spelreeksen, valt te bekijken: hoewel de games van de Japanse fabrikant doorgaans erg amusant zijn, zijn ze technologisch niet erg hoogstaand.

Voor uitsluitsel is het wachten op de nieuwe Nintendo Switch. Tot die tijd kan alleen gespeculeerd worden over hoe sterk de nieuwe console precies wordt.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business