Nieuws

Sony geeft foto’s binnenkort een digitaal ‘geboortecertificaat’

sony
© iStock / Balli8tic
Of het nu om deepfakes gaat of afbeeldingen die in een verkeerde context geplaatst worden: anno 2023 is fake news een probleem dat een oplossing vereist.

Anno 2023 zijn valse afbeeldingen een groter probleem dan ooit: op sociale media kan het moeilijk zijn om na te gaan of een afbeelding écht is, of wel in de juiste context gepresenteerd wordt. AI kan dan weer afbeeldingen gaan genereren waarvan je ondertussen niet meer kan zeggen of ze echt zijn of niet. Sony laat weten dat het mee aan een oplossing wil werken en brengt daarvoor nieuwe technologie naar zijn camera’s.

Sony test de technologie, die in 2024 klaar zou kunnen zijn, momenteel in samenwerking met fotografen van Associated Press (AP). In feite gaat het om een digitaal geboortecertificaat, maar dan voor foto’s. Het digitale certificaat moet bewijzen dat beelden daadwerkelijk met een Sony-camera gemaakt werden. Behalve dat, zal het certificaat ook misbruik helpen voorkomen. Door te vermelden waar en wanneer een foto gemaakt werd, kan die al moeilijker in een ander daglicht voorgesteld worden.

Dat digitale certificaat wordt op de camera zelf gemaakt, op het exacte moment dat je de sluiter indrukt. Dit gaat via de chipset die al in de camera zit – er is dus geen extra hardware nodig om je foto’s te verifiëren.

De software werkt voorlopig wel enkel voor de Alpha 9 III, Alpha 1 en Alpha 7S III en zou in de lente van 2024 via een firmware-update op die toestellen gaan werken. Sony integreert de technologie dus enkel in toestellen die professioneel gebruikt worden. Momenteel lijkt er nog geen sprake te zijn van een soortgelijk certificaat voor smartphonefoto’s. Niet voor de telefoons waar Sony de fotosensor voor maakt, maar ook niet voor de Xperia-telefoons van Sony zelf. Aangezien het brede publiek veelal smartphones gebruikt om foto’s te maken, kan het interessant zijn om de technologie ook naar daar te halen.

Watermerk

Langs de andere kant proberen aanbieders van AI-diensten ervoor te zorgen dat hun materiaal niet als ‘echt’ wordt beschouwd. Daarvoor moeten binnenkort watermerken bij afbeeldingen verschijnen, die het gebruik van AI aanduiden. De watermerken en certificaten moeten een extra hindernis vormen voor fake news.

aideepfakefake newsfotografiesony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals