Nieuws

AI Computer Vision moet Formule 1 aan snellere rondes helpen

Computer Vision
© iStock.com/Arand
In de Formule 1 gaat er een nieuw systeem in werking treden waarbij kunstmatige intelligentie controleert of bolides zich aan de circuitgrenzen houden.

In de allersnelste autosportcompetitie maken duizendsten van een seconde het verschil. Aan hoge snelheden is het nog moeilijker om net niet over de circuitlijnen te gaan, bochten optimaal aan te snijden en zo de best mogelijke rondetijden neer te zetten. Artificiële intelligentie kan die grens veiliger helpen opzoeken, zonder dat de piloten straftijd riskeren. Het moet vooral een controletool worden voor de officials.

De Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) zegt in een mededeling dat ze de Computer Vision-technologie gaat inzetten tijdens de laatste Grand Prix van het seizoen, in Abu Dhabi, dit weekend. De artificiële intelligentie maakt gebruik van vormanalyse om bij beelden het aantal pixels te bepalen dat de grenzen van het circuit overschrijdt.

Computer Vision vervangt officials (nog) niet

Voorlopig is de FIA nog niet van plan om zulke reviews volledig automatisch te laten plaatsvinden. De organisatie wil het werk van de officials vergemakkelijken door hen met minder twijfelgevallen op te zadelen. Reuters weet dat tijdens de Grand Prix in Australië maar liefst 1.200 mogelijke overtredingen gecontroleerd moesten worden door amper vier officials.

Computer Vision werd ook al ingezet in de medische sector, voor het controleren van data bij screenings op kanker. “De AI werd niet gebruikt om kanker vast te stellen, maar wel komaf te maken met 80 procent van de gevallen, waarbij er helemaal geen kanker was. Het goed getrainde personeel kan zich vervolgens focussen op de 20 procent die ertoe doet”, zegt Tim Malyon, assistent-directeur en hoofd van remote operations bij de FIA.

De federatie hoopt zo het aantal inbreuken per race tot 50 te beperken. Hoewel de FIA nog niet meteen van plan is om AI echt beslissingen te laten maken, verwacht Malyon wel dat dit op termijn wel zal gebeuren. “Ik heb al meermaals gezegd dat de mens op bepaalde gebieden nog steeds de bovenhand heeft. Dat mag nu het geval zijn, maar in de toekomst komt er wellicht wel een volledig automatisch systeem dat in real time knopen doorhakt.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business