Nieuws

Samsung Galaxy S24 bespaart op werkgeheugen

Samsung Galaxy S24 Ultra
© Unsplash / Zana Latif
Samsungs Galaxy S24 Ultra krijgt toch geen 16 GB RAM. Hiermee loopt Samsung vooruit op stijgende prijzen van RAM.

Eerdere geruchten wezen op een variant van de Galaxy S24 Ultra met 16 GB werkgeheugen. Roland Quandt, Ice Universe en Revegnus maken via nu X (voorheen Twitter) elk afzonderlijk komaf met dat gerucht. Ze schrijven dat de Samsung Galaxy S24+ en Galaxy S24 Ultra uitgerust kunnen worden met maximaal 12 GB werkgeheugen. Elk Galaxy S24-model biedt in de basis 8 GB RAM, klinkt het.

Daarmee blijven de RAM-configuraties ongewijzigd ten opzichte van de Galaxy S23-serie. Samsung biedt die smartphonereeks eveneens aan met ten minste 8 GB RAM. Daarbij levert Samsung steeds 256 GB opslag. Voor de upgrade naar 12 GB RAM moet je ook gelijk meer opslag nemen: 512 GB. Of Samsungs Galaxy S24-serie eveneens beschikbaar komt met 256 GB en 512 GB opslag is momenteel nog niet gekend.

Stijging RAM-prijzen

Quandt weet ons ook meteen te melden waarom Samsung de lat legt op 12 GB. De lekker stelt dat de prijzen van DRAM-chips het komende jaar flink zal stijgen. Samsung is hier als grootste fabrikant van DRAM-chips uiteraard van op de hoogte en speelt daarop in met de Galaxy S24-serie. “Samsung DX wil uiteraard niet te veel betalen voor RAM aan Samsung Semi (Semiconductor, nvdr.)”, leest het bericht op X.

Vermoedelijk poogt Samsung hiermee de prijzen van zijn vlaggenschepen in toom te houden. Dit jaar werden de prijzen over de gehele lijn met 100 euro verhoogd. Zodoende betaal je voor een Galaxy S23 nu 949 euro, ten opzichte van 849 euro voor de S22. Prijsdetails van de aanstaande Galaxy S24-serie zijn ons vooralsnog niet bekend. Gezien de economische situatie dit jaar niet per se verbeterd is, zou een verdere stijging ons niet verrassen.

Meer RAM bij OnePlus

Verder kunnen we ons afvragen of gebruikers écht meer dan 12 GB RAM nodig hebben. Het gros van de apps heeft geen of nauwelijks baat bij zo’n upgrade. Het zijn veelal games die mogelijk profiteren van meer werkgeheugen. Ook multitaskers ervaren voordeel bij een extra gigabyteje RAM. OnePlus is voor hen mogelijk de aangewezen fabrikant: de Nord 3 wordt bijvoorbeeld geleverd met 16 GB RAM en de aanstaande OnePlus 12 zou zelfs over 24 GB RAM beschikken. Aan welk prijskaartje, dat is nog wel koffiedik kijken.

Neem de genoemde details sowieso met een korrel zout. Voorlopig heeft Samsung geen details over de RAM- of opslagconfiguraties vrijgegeven. Daarvoor moeten we wachten op het Unpacked-event – het Koreaanse The Elec wist ons te melden dat dit event doorgaat op 17 januari 2024.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business