Nieuws

Meta en IBM richten samen AI Alliance op voor veilige doorontwikkeling

AI Alliance header
© AI Alliance
Meta en IBM slaan met de AI Alliance de handen in elkaar om ervoor te zorgen dat AI op een verantwoorde manier ontwikkeld kan worden.

Sinds ChatGPT een jaar geleden het grote publiek bereikte, staat de ontwikkeling van AI allesbehalve stil. Heel wat bedrijven, onderzoekers en critici stellen zich daar vragen bij: gebeurt de ontwikkeling van zulke systemen wel op een veilige manier? Bij OpenAI zou die vraag in een heuze stoelendans geresulteerd hebben: Sam Altman werd eerst afgezet als CEO, maar daarna opnieuw binnengehaald. Een nieuwe organisatie, de AI Alliance, wil een antwoord bieden op de zorgen.

Verantwoorde AI

De AI-alliantie tussen Meta en IBM wil er dan ook voor zorgen dat AI op een verantwoorde manier doorontwikkeld kan worden. Zelf vat de organisatie de missie als volgt samen: “het bevorderen van een open gemeenschap om ontwikkelaars en onderzoekers in staat te stellen om verantwoorde AI-innovatie te versnellen, met behoud van wetenschappelijke nauwkeurigheid, vertrouwen, veiligheid, diversiteit en economische concurrentiekracht”. Daaruit blijkt meteen dat de organisatie sterk zal inzetten op opensourceprojecten.

Uitgelicht artikel WhatsApp Amerikaanse WhatsApp-gebruikers krijgen eerste blik op Meta AI

De organisatie wil daarvoor meerdere taalmodellen of LLM’s bouwen en die opensource beschikbaar stellen. Daarbij kan iedereen aan de code en data die achter de modellen schuilgaat. Dat is een andere aanpak dan bij OpenAI of Google gehanteerd wordt: daar worden die gegevens geheim gehouden. Het open karakter van de LLM’s moet ervoor zorgen dat meer mensen er de vruchten van kunnen plukken. Nick Clegg, president Global Affairs bij Meta, laat weten dat op die manier “gewerkt kan worden aan innovatieve producten en hun veiligheid”.

Nieuwe én bestaande projecten

AI Alliance laat verder weten dat het zowel nieuwe projecten wil opstarten als bestaande projecten wil verbeteren. Zo wordt momenteel gewerkt aan een reeks maatstaven om ervoor te zorgen dat AI op een verantwoorde manier ontwikkeld wordt. De organisatie wil verder inzetten op transparantie. Daarvoor creëren ze een reeks informatievideo’s die het publiek en wetgevers beter bekend moeten maken met AI-systemen en hun werking. Daarnaast bieden ze ook tools aan ontwikkelaars, zodat ook zij op een veilige manier kunnen ontwikkelen.

Meta en IBM richtten de AI Alliance op, maar worden bijgetreden door een groot aantal organisaties. Verschillende universiteiten, waaronder Cornell University, Darthmouth en New York University. Verder schuiven organisaties en bedrijven als CERN, de Linux Foundation, Hugging Face, Intel en Oracle mee aan tafel. Opmerkelijk genoeg ontbreekt OpenAI uit de lijst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business