Nieuws

Altman officieel terug als OpenAI-CEO

OpenAI
© Jonathan Kemper
Na een rumoerige periode bij OpenAI mag Sam Altman terug aantreden als CEO van het bedrijf achter ChatGPT.

Het is officieel: Sam Altman mag officieel weer aantreden als CEO van OpenAI. De man werd twee weken geleden nog de laan gewezen door de raad van bestuur van het bedrijf. Amper twee dagen later raakte bekend dat Altman zijn positie terugkreeg. De ChatGPT-ontwikkelaar en diens CEO maken het nieuws nu gezamenlijk officieel.

Dat gebeurt in een blogpost waarin Sam Altman en Bret Taylor een bericht naar werknemers delen. De CEO uit daarin zijn dankbaarheid voor werknemers die zijn terugkeer probeerden te verzekeren. De topman bedankt ook de partners en gebruikers: tijdens de hele hetze rond OpenAI, zouden ChatGPT alvast niet minder gebruikt geweest zijn.

Drie prioriteiten

Altman gebruikt het bericht meteen om drie prioriteiten aan te stippen. De hoofdprioriteit is de doorontwikkeling van de fullstack veiligheidsoplossingen waar het bedrijf aan werkt. De bedoeling is natuurlijk om ChatGPT en andere producten te blijven verbeteren en aan klanten aan te kunnen bieden, en dat is meteen prioriteit nummer twee.

Punt drie: er wordt een nieuwe raad van bestuur samengesteld, dat “diverse perspectieven” moet weten bieden en een onafhankelijke analyse moet maken van de recente gebeurtenissen in het bedrijf. Opmerkelijk is de manier waarop de CEO dat derde punt aanstipt, alsof hij zelf die analyse in goede banen zal leiden. Daarmee lijken de rollen omgekeerd te liggen: normaal gezien is dat de taak van de raad van bestuur, niet die van de CEO.

Raad van bestuur

Om die prioriteiten waar te maken, wordt Altman bijgestaan door CTO Mira Murati en Greg Brockman. Brockman, die ontslag nam toen Altman zijn post als CEO verloor, keert terug als president van het AI-bedrijf.

Wat betreft de raad van bestuur: die is momenteel allesbehalve volledig. Bret Taylor, ooit mede-CEO van Salesforce, is de voorzitter van de nieuwe raad. Daarnaast zitten enkel Lawrence Summers en Adam D’Angelo in de raad. Die eerste is voormalig minister van Financiën van de Verenigde Staten, de tweede CEO van Quora, een van de bekendste vraag-en-antwoordsites op het internet. Ook Microsoft zal een zitje krijgen in de raad van bestuur. Dat zal wel enkel dienen om te observeren: OpenAI’s grootste investeerder krijgt namelijk geen stem.

Op welke manier die (voorlopige) raad van bestuur ‘diverse perspectieven’ moet kunnen bieden is echter onduidelijk.

Uitgelicht artikel ChatGPT Vijf dagen en twee CEO’s later: Altman opnieuw naar OpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business