Nieuws

ChatGPT spreekt nu ook tegen gratis gebruikers

ChatGPT
© iStock / Robert Way
OpenAI lanceerde in september spraakmogelijkheden voor hun chatbot. Nu komen die ook tevoorschijn voor wie geen abonnement heeft.

ChatGPT, de populaire chatbot van OpenAI, is inmiddels bijna een jaar voor het publiek beschikbaar. In dat jaar kwam het bedrijf al met een groot aantal vernieuwingen: zo werd het onderliggende taalmodel een versie opgeschroefd en kan het systeem ook met PDF-bestanden overweg. Een tijd geleden raakte ook bekend dat ChatGPT auditieve en visuele input zou kunnen verwerken. Met andere woorden: ChatGPT kan horen en zien, al moest je daar in eerste instantie wel een ChatGPT Plus-abonnement voor hebben afgesloten.

Val van de betaalmuur

Die vereiste komt te vervallen nu OpenAI de spraakmogelijkheden voor iedereen ontgrendelt. Daardoor krijgt de gratis versie van ChatGPT er een nieuwe functie bij: ook daar kunnen gebruikers nu echt spreken met de chatbot. Wat voor gesprekken je met de chatbot hebt, kies je volledig zelf. Je kan de bot aanwenden om je te helpen met arbeidstaken, maar ook gebruiken om een kwartiertje mee te converseren over koetjes en kalfjes.  

De functie wordt meteen ontgrendeld voor gebruikers van de ChatGPT-app op iOS en Android. Momenteel biedt de webinterface, die lange tijd de enige toegangsweg tot ChatGPT vormde, geen spraakmogelijkheden.

“Hallo, met ChatGPT”

Wil je in de app spreken met ChatGPT? Dan moet je daarvoor het koptelefoon-icoontje aanklikken. Je krijgt daarna een kort keuzemenu te zien, waarin je een stem voor de chatbot kan kiezen. Gebruikers krijgen keuze uit vijf verschillende stemmen – en ze klinken alle vijf haast echt. Daardoor lijkt het een beetje alsof je een telefoongesprek aan het voeren bent met de chatbot.

Waarom OpenAI de functie net nu voor een breed publiek beschikbaar stelt, is ongeweten. In het bedrijf werd afgelopen weekend een heuze stoelendans gehouden, waarbij CEO Sam Altman door de raad van bestuur afgezet werd. Amper vijf dagen en twee CEO’s later maakt het bedrijf bekend dat Altman opnieuw plaatsneemt achter zijn bureau. Het is goed mogelijk dat de nieuwe functie opnieuw positieve aandacht voor OpenAI moet genereren, na het circus dat afgelopen weekend breed werd uitgesmeerd in de media.  

Uitgelicht artikel ChatGPT Vijf dagen en twee CEO’s later: Altman opnieuw naar OpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business