Nieuws

India spreekt met Intel, Tower en IBM over chips en AI

India
© iStock / da-kuk
India wil sterker aanwezig zijn op de wereldwijde chip- en AI-markten, en spreekt met IBM, Intel en Tower om dat gedaan te krijgen.

Anno 2023 vormen chips een van de belangrijkste goederen die een land kan produceren. Reden genoeg voor Amerika, Nederland en Japan om tot een akkoord te komen waarbij ze hun afhankelijkheid van Chinese chips proberen te verminderen. Nu lijkt ook India sterker te willen inzetten op halfgeleiders. Op één dag tijd zou de regering gesprekken gevoerd hebben met Intel, Tower Semiconductors en IBM.

Rajeev Chandrasekhar, Indiaas minister van Technologie en Ontwikkeling, zegt dat het gesprek met Intel-COO Keyvan Esfarjani vooral ging over de samenwerking tussen het land en het bedrijf. Daarbij zou het gegaan zijn over hoe de “huidige mogelijkheden in semiconductoren, elektronica, AI, research en infrastructuur” verkend kunnen worden. Met andere woorden: de gesprekken waren eerder van het exploratieve soort. Hetzelfde zou gelden voor de gesprekken met Tower: een verkennend gesprek waar niet meteen iets van uit de bus komt.

IBM

IBM wist wil concrete resultaten te boeken: het bedrijf zal partneren met de India Semiconductor Mission – een plan van 10 miljard dollar om chipmakers naar de Indiase kunst te trekken. Het is de bedoeling dat IBM zijn expertise inzet om de ontwikkeling van halfgeleidertechnologie, zoals geavanceerd verpakken en nieuwe designtechnologieën in goede banen te leiden.

Daar blijft het echter niet bij: volgens minister Chandrasekhar zouden ook gesprekken zijn over IBM’s DIR-V- en RISC-V-technologieën. India zou namelijk, net als andere landen, graag chips produceren. IBM moet er dus voor helpen zorgen dat er binnenkort DIR-V- en RISC-V-chips van de band rollen. Hoe snel dat gaat gebeuren is echter onduidelijk. India mikt op competitieve chips tegen december 2023, al lijkt het onwaarschijnlijk dat het die deadline haalt.

Kwantum- en AI-technologieën

IBM mag ook met zijn kwantum– en AI-technologieën in India neerstrijken. Het bedrijf zal bekijken hoe het kwantumcomputing kan toepassen in India en ervoor zorgen dat er genoeg personeel is om met zulke computers te werken. Op welke manier de technologiereus dat zal doen, lijkt echter onzeker.

Meer zekerheid is er over de AI-plannen van IBM en India. Het land en bedrijf zullen samen een nationaal ‘AI Innovation Platform’ oprichten, dat AIIP genoemd wordt. Hierin zal vooral gekeken worden naar hoe ecosystemen gecreëerd kunnen worden en hoe geavanceerde taalmodellen ingezet kunnen worden. De organisatie zal ook toegang krijgen tot het watsonx-platform van IBM, dat ingezet kan worden om modellen te trainen voor meerdere scenario’s.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business