Nieuws

Game Awards 2023: deze games vielen in de prijzen

gamingmarkt
© iStock / EKKAPHAN CHIMPALEE
Tijdens de Game Awards worden verschillende prijzen uitgereikt voor beste games. Vooral Baldur's Gate 3 en Alan Wake 2 nemen er mee naar huis.

Elk jaar worden er met de Game Awards prijzen uitgedeeld aan de allerbeste games. Over het algemeen was 2023 een bijzonder druk gamingjaar, met titels als Baldur’s Gate 3, Alan Wake 2, The Legends of Zelda: Tears of The Kingdom en Marvel’s Spider-Man 2. De lijst met topgames loopt nog wel even door. In totaal werden er meer dan dertig verschillende prijzen uitgereikt.

Daarbij vallen vooral Alan Wake 2 en Baldur’s Gate 3 in de prijzen. Baldur’s Gate 3 krijgt de eretitel ‘Game of the Year’ toegewezen. Neil Newbon, de stem van Astarion in het spel, krijgt de prijs voor beste performance. De game zelf krijgt dan weer prijzen als het om community support, beste RPG en beste multiplayergame gaat. Ook het publiek, dat met de Players’ Voice-award een eigen stem krijgt, kiest voluit voor Baldur’s Gate 3 als game van het jaar. Horrorgame Alan Wake 2 wordt vooral geprezen om de uitstekende regie, kunstrichting en het uitstekende narratief, waarvoor het drie prijzen binnensleept.

Uitgelicht artikel Baldur's Gate 3 playstation Baldur’s Gate 3 review: fantastisch fantasiespel met een eigen leven

Ook de score van videogames is dikwijls indrukwekkend. Daarvoor krijgt Final Fantasy 16 de prijs, Alan Wake, Baldur’s Gate en Tears of the Kingdom grijpen er net naast. Ook Hi-Fi Rush kan de nominatie voor beste soundtrack niet verzilveren, maar krijgt wel een beeldje voor beste audiodesign.

Verschillende genres

De titel van beste indiegame snoept Sea of Stars af van Dave The Diver, Dredge, Cocoon en Viewfinder. Cocoon wordt wel geprezen als beste indiedebuut, waardoor de game toch niet naast de prijzen valt. Cyberpunk 2077 verdient bovendien ook een prijs, voor ‘Best Ongoing Game’. Daar wint de game van CD Projekt Red het van Apex Legends, Final Fantasy 14, Fortnite en Genshin Impact.

Forza Motorsport verdient daarnaast een beeldje omwille van de vernieuwingen die het maakt qua toegankelijkheid. Tchia krijgt de prijs ‘Games for Impact’, die toegewezen wordt aan games met een positieve sociale impact.

Verder worden er prijzen uitgedeeld voor de beste games in verschillende categorieën:

 • Beste VR/AR-Game: Resident Evil Village
 • Beste actiespel: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
 • Beste vechtspel: Street Fighter 6
 • Beste familiespel: Super Mario Bros. Wonder
 • Beste sport-/racespel: Forza Motorsport
 • Beste SIM/strategiespel: Pikmin 4
 • Beste esportsgame: Valorant
 • Meest geanticipeerde game: Final Fantasy 7 Rebirth
 • Beste adaptatie: The Last of Us

Verder zijn er sinds enkele jaren ook prijzen te winnen in verschillende esportcategorieën. Daar is de prijs voor beste athleet voor Lee “Faker” Sang-hyeok. Christine “potter” Chi krijgt de prijs voor beste esportscoach toegewezen. JD Gaming wordt geprezen als het beste team, en het 2023 League of Legend World Championship krijgt de prijs voor beste esportsevent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

 • Nee (70%, 138 Votes)
 • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business