Nieuws

Google TV boekt snelheidswinst in nieuwe update

Chromecast met Google TV
© Unsplash / Victor Carvalho
Met de dinsdag uitgebrachte update voor Google TV zou het besturingssysteem voor televisies en streamingsticks een stuk vloeiender moeten aanvoelen.

Google TV is overigens geen besturingssysteem an sich. Het OS is namelijk gebaseerd op Android TV, dat al langer gebruikt wordt voor smart-tv’s en streamingsticks. Google TV werkt als extra laag op dat OS, en biedt onder meer persoonlijke kijktips. Onder andere de Chromecast met Google TV 4K en HD draaien op het besturingssysteem. Volgens Google zou dat OS voortaan iets vloeiender draaien, schrijft het in een supportbericht.

Beperkt RAM-gebruik

Na de update zou Google TV in de eerste plaats zuiniger omgaan met RAM. Die optimalisatie komt onder meer op het conto van de aanbevelingen op het startscherm. Die laadt het voortaan op een “efficiëntere manier” in, zodat er minder RAM gebruikt wordt. Hierdoor moet de interface ook een pak vloeiender aanvoelen.

Dit effect wordt versterkt door aanbevelingen vroegtijdig in te laden. Hiervoor moet Google TV ze niet eerst ophalen tijdens het scrollen en kan het de kijktips vlotter weergeven. Bovendien zouden zoekopdrachten sneller moeten verlopen en moeten diverse tabbladen in Google TV sneller laden. Met andere woorden: de interface van je smart-tv zal binnenkort iets minder vaak haperen. Zeker bij oudere smart-tv’s, streamingsticks en Android TV-boxes willen haperingen nog wel eens parten spelen.

Minder opslaggeheugen

Na de update maakt Google ook wat opslaggeheugen van je televisie vrij. Vooraf geïnstalleerde apps die je niet gebruikt nemen na de update namelijk minder ruimte in beslag. Hoeveel ruimte je na het updaten terugkrijgt, hangt er steeds van af hoeveel standaardapps je niet gebruikt. Apps die je wel in gebruik nam, zijn uitgezonderd van deze wijziging.

Uitgelicht artikel Chromecast met Google TV Je Chromecast met Google TV is vanaf heden veel sneller

Uitrol van start

Google meldt de update voor Google TV direct uit te rollen. Het duurt mogelijk wel enkele weken voor de update op jouw televisie of streamingstick, zoals de Chromecast met Google TV, arriveert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business