Nieuws

Google werkt aan Pixie AI-chatbot voor Pixels

Google Pixel 8 teaser
© Google
Google Assistent krijgt vanaf de Pixel 9-serie mogelijk concurrentie van ‘Pixie AI’. De AI-chatbot zou net als Assistant moeten dienen als persoonlijke assistent.

Na de introductie van Google Assistant met Bard op de Pixel 8-serie, werkt Google aan de volgende AI-fase voor smartphones: Pixie. Dat meldt The Information, die sprak met “mensen bekend met de materie”. Volgens de bronnen is Pixie een krachtigere variant van Assistant. Pixie zou gebruikmaken van AI om waardevollere antwoorden te geven, net als Assistant met Bard.

Wat Pixie exact te bieden heeft, is vooralsnog niet bekend. Verwacht wordt dat Pixie in ieder geval meer data op je Pixel-smartphone kan benutten voor assistentiedoeleinden. Om welke data het zou gaan, blijft gissen. Momenteel kan Assistant met Bard al gebruikmaken van data uit Workspace-apps, zoals Agenda, Drive en Gmail. Het rapport suggereert dat Pixie ook toegang krijgt tot data van “Maps en meer”.

Exclusief voor Pixels

The Information weet verder te melden dat Pixie exclusief is voor Googles Pixel-reeks. Volgend jaar zouden in elk geval de Pixel 9 en Pixel 9 Pro toegang krijgen tot de chatbot. Het is de bedoeling dat Pixie op een later moment ook naar “goedkopere Pixel-modellen” komt. Vermoedelijk gaat het dan om de Pixel a-serie, evenals de Pixel Tablet.

Van een lancering op niet-Pixel-toestellen, lijkt dus geen sprake. Dat is ook niet meteen verrassend. Google zou Pixie ontwikkelen om exclusieve AI-functies aan te bieden op zijn Pixels, net zoals we dat zien bij Samsung met zijn Gauss-model. Vanaf de Galaxy S24-serie zou Samsung zich immers in de AI-strijd mengen met een AI-chatbot en diverse andere mogelijkheden met AI.

Ontwikkeling Gemini 2

Op welk taalmodel Pixie wordt gebaseerd, is nog niet duidelijk. Mogelijk gaat het om Gemini Nano, een compacte variant van Googles Gemini-model. Gemini Nano zou volledig lokaal kunnen draaien. Hiervoor moet het LLM wel inboeten op rekenkracht.

Een LLM dat zeker niet voor Pixie gebruikt zal worden is Gemini 2. Hoewel Google pas net het Gemini-LLM voor Bard heeft uitgebracht, is Google al bezig met de ontwikkeling van Gemini 2. Dat meldt The Information op basis van dezelfde bronnen. Ook hierbij geldt dat de publicatie helaas vrij weinig details verkreeg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business