Nieuws

TomTom en Microsoft werken aan AI-systeem voor in de wagen

TomTom Microsoft AI
© TomTom
Microsoft en TomTom werken samen aan een AI-assistent voor in de wagen. Het systeem kan onder andere de weg wijzen en het raam openen.

TomTom laat weten dat het een “volledig geïntegreerde en door AI aangedreven conversationele auto-assistent” ontwikkelt. Het systeem zou in de nabij toekomst in meerdere dashboards moeten zitten, en zal qua functies lijken op spraakassistenten zoals we die vandaag kennen, maar dan beter.

Zo zal het mogelijk zijn om de richting te vragen aan de assistent, verschillende systemen in de wagen te bedienen, ramen te openen en te sluiten, de temperatuur juist instellen, de zetelverwarming aanzetten… Al wat je kan bedenken om te doen tijdens het rijden, dat zou de nieuwe assistent van TomTom ook moeten kunnen doen. Daarvoor werkt de GPS-maker samen met Microsoft, die OpenAI’s GPT-technologie met zich meebracht.

Naast OpenAI’s taalmodel, dat de conversationele auto-assistent zal gaan aandrijven, voorziet Microsoft Azure Cosmos DB en Azure Cognitive Services. Het gaat dan respectievelijk om een database voor multimodale modellen en een aantal API’s die het makkelijker maken om applicaties te bouwen met de code van Microsoft. Met die technologieën zou TomTom zeker en vast een capabele assistent moeten kunnen bouwen.

Meerdere automerken

De technologie zal volgens TomTom in meerdere auto’s, van meerdere merken, terechtkomen. TomTom houdt zelf de naam van de assistent in beheer. Daardoor zal je de technologie op een bepaald moment in meerdere auto’s, van meerdere fabrikanten, onder dezelfde naam zien opduiken. Om welke voertuigen of fabrikanten het gaat, dat is onzeker. TomTom laat namelijk niet weten of er al overeenkomsten gesloten werden met automakers.

Vast staat wel dat TomTom het AI-systeem in zijn Digital Cockpit integreert. Die digitale cockpit is een infotainmentoplossing van TomTom die autofabrikanten in hun voertuig kunnen integreren. De GPS-fabrikant liet verder weten dat het AI-systeem voorgesteld wordt tijdens CES 2024. Die consumentenelektronicabeurs vindt plaats van 9 januari tot 13 januari in Las Vegas. Voor meer duidelijkheid en een demo van het nieuwe AI-systeem is het dus nog even wachten.

Uitgelicht artikel Optimus Gen 2 robot Tesla toont nieuwe robot met gevoelige handen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business