Nieuws

Apple kan AI ook op oude iPhones doen draaien

Apple iPhone
© iStock / grinvalds
Apple ontwikkelde een oplossing waardoor ook oudere telefoons met verouderde hardware AI-systemen kunnen krijgen.

In 2024 zal AI ongetwijfeld een grote rol gaan spelen op smartphones. Zo introduceerde Samsung het Galaxy AI-systeem en ontwikkelde Google het taalmodel Gemini Nano, dat op mobiele apparaten moet kunnen draaien. Ook Apple kijkt in de richting van AI om de volgende generatie iPhones slimmer te maken.

Daarbij zou Apple ook AI naar oudere iPhones brengen. Het enige probleem: die toestellen zijn eigenlijk helemaal niet uitgerust om zware AI-programma’s te draaien. Telefoons met AI-capaciteiten worden daarvoor vaak uitgerust met een NSP of Neural Network Signal Processor. Oude iPhones hebben zo’n chip helemaal niet, waardoor de AI-mogelijkheden beperkt zijn. In een onderzoekspaper van Apple die The Financial Times kon inkijken, beschrijft het techbedrijf een mogelijke oplossing.

LLM in stukken

De meest voor de hand liggende oplossing is om ervoor te zorgen dat het AI-systeem kan draaien met een beperkte hoeveelheid RAM. Gebruik je een AI-systeem als ChatGPT, Bing of Bard? Dan zal dat systeem op de achtergrond het volledige taalmodel beginnen laden. Dit wordt opgeslagen in het werkgeheugen van je apparaat, zodat de processoren ermee aan de slag kunnen. Alleen: zo’n taalmodel past niet volledig op het werkgeheugen van je iPhone. Apple werkt dan ook aan een manier om het taalmodel in deeltjes in te laden, waardoor je minder RAM nodig hebt.

In de paper beschrijft het technologiebedrijf hoe er zo zwaardere modellen gedraaid kunnen worden. Modellen kunnen twee keer groter zijn dan wat het werkgeheugen in normale omstandigheden toelaat.

AI voor Siri?

De oplossing van Apple kan goed nieuws betekenen voor oudere toestellen, zoals de iPhone 11. Dat toestel kreeg van de fabrikant slechts 4 GB RAM mee. Dat is voldoende voor alledaagse taken, maar niet om een AI-systeem te doen werken. Door taalmodellen in stukken te kappen zou het een pak efficiënter gaan werden, ook op oude telefoons.

Uitgelicht artikel siri genderneutraal woke Apple wil Siri slimmer maken en dat kost elke dag miljoenen

Hoe ver Apple precies staat met de ontwikkeling van AI, dat is onduidelijk. Het merk pompte het afgelopen jaar elke dag miljoenen in zijn AI-programma. Wat voor vruchten dat ondertussen afwierp liet Apple nog niet weten. Wellicht maakt de iPhone-fabrikant assistent Siri in 2024 slimmer met AI-capaciteiten. Hoe en wanneer dat precies gaat gebeuren, zal Apple. Vermoedelijk zal dat in de loop van het jaar, tegen de zomer, gaan gebeuren. Een andere mogelijkheid is dat Apple het AI-systeem pas bekendmaakt met de lancering van de volgende generatie iPhone, in september. Behalve wachten op een onthulling zit er voor AI in je iPhone op het moment niet veel anders op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business