Nieuws

Hyundai wil vliegende taxi’s aanbieden vanaf 2028

Supernal vliegende taxi
© Supernal
Vanaf 2028 wil Hyundai vliegende taxi's aanbieden. Het Supernal-merk laat zien hoe dat in zijn werk moet gaan.

In de Hyundai-groep zitten meer merken dan Kia en Hyundai zelf, en dat werd gemerkt tijdens CES 2024. Supernal is een bedrijf dat onderdeel uitmaakt van de Hyundai Motor Group en zich bezighoudt met de ontwikkeling van vliegende mobiliteitsoplossingen. Tijdens CES 2024 liet het merk de S-A2 zien, een voertuig dat verticaal kan opstijgen en landen. Volgens het merk zal het voertuig vanaf 2028 passagiers vervoeren – een vliegende taxi, dus.

eVTOL’s geraken niet van de grond

Drie jaar geleden stelde Supernal de A-S1 voor. Sindsdien werd het voertuig doorontwikkeld, wat erop wijst dat Hyundai nog steeds wil inzetten op vliegende voertuigen. Aanvankelijk werkte Supernal samen met Uber Elevate, een Uber-bedrijf dat wou voorzien in netwerk van vliegende voertuigen om aan ridesharing te doen. Uber Elevate meende in 2023 de eerste commerciële ‘ritten’ aan te bieden, maar die deadline werd niet gehaald. Ook vandaag vliegen er nog steeds geen taxi’s rond.

Dat wil Hyundai in de toekomst veranderen. Aangezien Uber Elevate werd opgekocht door een ander bedrijf, heeft het merk nu geen commerciële partner om de vliegende voertuigen aan de man te brengen. De kans is dus klein dat je de S-A2 of zijn opvolgers zal kunnen kopen om zelf mee naar het werk te gaan. Waarschijnlijk worden de voertuigen uitsluitend als taxi’s in de markt gezet.

Vliegende taxi’s

Die taxi’s zouden je wel zeer snel van punt A naar punt B kunnen brengen. De S-A2 werd namelijk ontwikkeld om op meer dan 450 meter van de grond te vliegen, aan een snelheid van 190 kilometer per uur. Op die manier zou je afstanden tussen 40 en 65 kilometer binnen een mum van tijd moeten kunnen afleggen. Geruisloos zal die ervaring echter niet zijn: tijdens het opstijgen produceert de eVTOL van Supernal maar liefst 65 dB aan geluid. Tijdens het vliegen zelf gaat het om 45 dB – ongeveer zoveel als een afwasmachine, volgens Supernal-CTO Ben Diachun.

Vanaf 2028 zou jij hier kunnen zitten. © Supernal

Het voertuig is bovendien modulair. De ontwikkelaars hebben ervoor gezorgd dat de batterij van het voertuig eruit kan en omgewisseld kan worden voor een beter exemplaar eenmaal die beschikbaar zijn. De kans is groot dat zoiets binnenkort het geval is, en al helemaal wanneer auto’s daadwerkelijk vliegen. Dit jaar begint Supernal aan verschillende tests voor de S-A2. Het merk contacteert ook de Federal Aviation Administration, die het voertuig moet goedkeuren voor het Amerikaanse luchtruim. Die procedures kunnen heel wat tijd in beslag nemen. De vliegende taxi’s van Supernal zullen dan ook ten vroegste in 2028 hun eerste commerciële vluchten maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business