Nieuws

GPT Store heeft al te kampen met plagiaat

GPT Store
© OpenAI
Gebruikers kunnen eigengemaakte GPT's aanbieden via de pas geopende Store, maar die blijkt niet vrij van plagiaat.

OpenAI kijkt al twee maanden uit naar de lancering van de GPT Store, een winkel waar gebruikers aangepaste versies van ChatGPT kunnen aanbieden. Vandaag opende de GPT-winkel eindelijk de deuren, al verloopt dat niet zonder problemen.

Eerst en vooral: de chatbot van OpenAI werkt dankzij zogenaamde GPT-taalmodellen. Afhankelijk van of je betaalt voor de dienst of niet, kan je gebruikmaken van het geavanceerde GPT-4-taalmodel. ChatGPT, zoals je die kan vinden op de website en in de app, gebruikt bepaalde instellingen om de werking zo vlot mogelijk te maken. In het geval van de OpenAI-chatbot wil dat zeggen dat hij breed inzetbaar is, maar gauw tekortschiet als het om specifiekere taken gaat.

Net daar speelt de GPT Store op in. Gebruikers kunnen de parameters van het GPT-4-taalmodel namelijk bijstellen zodat de chatbot slimmer wordt in andere domeinen. Zo werd de GPT van Canva specifiek ontwikkeld om presentaties en socialmediaposts mee te maken, en zorgt GPT Books ervoor dat je makkelijk nieuw leesvoer vindt.

Betalingen

‘Bouwers’, zoals OpenAI de GPT-ontwikkelaars noemt, kunnen ook geld verdienen door hun GPT-versie in de winkel aan te bieden. Het bedrijf kondigde daarvoor een revenuesysteem aan, maar dat staat nog niet op poten. Later deze maand zullen Amerikaanse bouwers aanspraak kunnen maken op die betalingen. De bedragen worden berekend op basis van gebruik: hoe populairder de GPT is, hoe meer ermee te verdienen valt.

Plagiaat

Daar wil iedereen van profiteren, of ze nu zelf een GPT ontwikkeld hebben of niet. De eerste plagiaatgevallen met GPT zijn dan ook al bekend. Op X beschrijft Becky Nagel hoe haar GPT, Copy Edit Pro, nagemaakt werd door een andere gebruiker. Zowel de werking, de naam als het icoontje van de GPT werden overgenomen. De vraag luidt dan ook hoe en of OpenAI tegen plagiaat zal optreden.

Veel eigengemaakte GPT-modellen bestaan uit niet meer dan een serie prompts die de output helpen verfijnen en eventueel een aantal bestanden om het model te finetunen. Dat maakt het erg makkelijk om low-code-applicaties na te maken. GPT’s waar wel uitgebreid codeerwerk bij kwam kijken zijn minder makkelijk na te maken – en lopen dus minder kans om geplagieerd te worden.

Over wanneer Europese bouwers aanspraak kunnen maken op betalingen zegt OpenAI voorlopig niets.

Uitgelicht artikel GPT Store GPT Store geopend bij OpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business