Nieuws

Google-CEO Pichai laat deur op een kier voor meer ontslagen

Pixel Watch Google
© iStock / JHVEPhoto
Google wil investeren in "grote prioriteiten", en voerde ontslagen door om daar ruimte voor te maken. Volgens de CEO kunnen er meer volgen.

2024 is het jaar waarin Google efficiënter wil worden. Dat blijkt uit meerdere ontslagrondes die werknemers in verschillende afdelingen treffen. Op dit moment verdwenen er al rollen uit de hardware-, ad sales-, search-, shopping-, YouTube- en core engineeringteams. CEO Sundar Pichai laat weten dat de reorganisatie nog niet rond is, en dat er wellicht meer ontslagen volgen.

“Ambitieuze doelen”

Dat laat de CEO weten in een memo aan werknemers die The Verge kon inkijken. De CEO vertelt daarin dat Google “ambitieuze doelen heeft en dit jaar zal investeren in grote prioriteiten”. Voor die investeringen moet geld vrijgemaakt worden, wat rechtstreeks tot de ontslagen van afgelopen weken leidde. Wat die ambitieuze doelen zijn of in welke prioriteiten het bedrijf zal investeren, dat vertelt de CEO er niet bij.

Wat de CEO wel zegt is dat de ontslagrondes geen herhaling van 2023 worden. Google liet toen in één klap 12000 werknemers vertrekken, ongeveer 6% van het totale werknemersbestand. De CEO liet eerder al weten dat er tijdens deze ontslagronde fouten gemaakt werden. Die lijkt het bedrijf deze keer te willen vermijden. Toch zullen er meer ontslagen volgen: Google wil namelijk sneller en efficiënter kunnen werken. Pichai bevestigt dat er nog ontslagen zullen volgen om dat doel te bereiken.

Uitgelicht artikel Bard Moederbedrijf Google ontslaat 12000 werknemers

Voorlopig lijkt het wel alsof er genoeg “ruimte” werd vrijgemaakt na de laatste ontslagrondes. De CEO zegt dat meeste veranderingen al aangekondigd werden. Wel houdt hij een slag om de arm en zegt hij dat sommige teams in het komende jaar zullen moeten kiezen waar de middelen naartoe gaan. Die beslissingen zijn nog niet genomen en kunnen er voor zorgen dat er opnieuw een aantal jobs verdwijnen bij Google.

De grote vraag is hoezeer AI Google zal helpen om de bedrijfsactiviteiten te stroomlijnen. Werknemers uit het Ad Sales-departement zagen een deel van hun taken al overgenomen worden door AI. Het is niet ondenkbaar dat AI elders ingezet wordt om snelheid te kunnen maken – en vooral: geld te besparen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business