Nieuws

Amerikaanse Apple Watches verliezen saturatiemeter

Messenger op Apple Watch
© Unsplash / Luke Chesser
Apple haalt de saturatiemeter van zijn smartwatches om geen patent te schenden. De verandering geldt enkel voor de VS.

Eerder deze week verschenen de tekens al aan de wand, maar nu is het daadwerkelijk zo ver. Apple verkoopt de Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra 2 in de VS zonder saturatiemeter. Over die technologie loopt namelijk al enige tijd een rechtszaak.

Masimo, ontwikkelaar van medische technologie, klaagde Apple aan. Het bedrijf is van mening dat de technologie voor zuurstofmetingen op oneigenlijke wijze op de horloges van Apple terecht kwam. Werknemers van Masimo werden bij Apple aangenomen en namen hun kennis over zuurstofmeters mee. Dat levert de iPhone-fabrikant nu problemen op: de rechter besliste dat Apple inderdaad een licentie op de technologie had moeten nemen en patentbreuk pleegde door dat niet te doen.

In het kader van de rechtszaak werd de verkoop van de Apple Watch Series 9 en de Ultra 2 kortstondig stopgezet. Ook kwam er een invoerverbod op de slimme horloges waar Apple een saturatiemeter in verwerkte. Om aan de eisen van Masimo tegemoet te komen stelde Apple voor om de saturatiemeter op de horloges uit te schakelen. Dat voorstel werd positief onthaald, waardoor Apple de meter nu weghaalt.

Wie nu vanuit de VS naar de horloges van Apple gaat kijken, zal zien dat er nergens meer gesproken wordt over de zuurstofsaturatie- of pulsoxymeter. Op de Amerikaanse website verschijnt bovendien een banner die klanten ervan op de hoogte brengt dat de functie verdwenen is.

In Europa

Voor Europa verandert er voorlopig niets: de patentzaak tussen Masimo en Apple had enkel betrekking op de VS. Hier mag Apple de horloges dus blijven aanbieden en blijft de zuurstofmeter gewoon werken. Opmerkelijk is dat de Saturatie-app gewoon aanwezig blijft op Amerikaanse smartwatches. Gebruikers zien de functie dus wel verschijnen op hun horloge, maar kunnen ze niet meer gebruiken. Voor wie een Apple Watch kocht voor de rechtszaak zal de functie voorlopig blijven werken, al is onduidelijk hoelang dat nog het geval is.

Wat de verandering betekent voor toekomstige Watches is evenmin zeker. De kans is klein dat Apple in de toekomst twee verschillende modellen uitbrengt: een voor de VS en een voor de EU. Tenzij Apple een licentie neemt op de zuurstofmetertechnologie van Masimo óf zelf een alternatief ontwikkelt, is het goed mogelijk dat dergelijke metingen in de toekomst verdwijnen.

Uitgelicht artikel Apple Watch Ultra Rechtszaak rond Apple Watch kostte al 100 miljoen dollar

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business