Nieuws

WhatsApp werkt aan AirDrop-concurrent

WhatsApp logo
© Unsplash / Brett Jordan
WhatsApp laat je binnenkort bestanden delen met mensen in je omgeving. De functie is vergelijkbaar met Apples AirDrop en Quick Share (eerder Nearby Share) in Android.

Na Apple en Google werkt nu ook WhatsApp aan een deeldienst voor Android- en iOS-toestellen. De functie wordt mogelijk uitgebracht onder de naam ‘People nearby’, meldt WaBetaInfo. De nieuwssite zegt de deelfunctie te hebben ontdekt in bètaversie 2.24.2.20 van WhatsApp voor Android.

Schud je smartphone

Uit de screenshots blijkt dat beide WhatsApp-gebruikers het ‘People nearby’-scherm moeten hebben geopend om bestanden te kunnen delen. Dit in tegenstelling tot AirDrop en Quick Share, waarbij je in principe met iedereen in je omgeving bestanden kunt delen – mits ze dit toestaan. Eveneens markant is dat de ontvanger zijn telefoon moet schudden om het deelverzoek te zien.

Dat betekent ook dat gebruikers elkaar moeten kennen om bestanden te kunnen delen. Je ontvangt immers geen melding van binnenkomende verzoeken, en moet er dus op gewezen worden dat je je toestel moet schudden in het “People nearby”-paneel. Of de bestanden lokaal worden gedeeld of dat dit via de servers van Meta verloopt, is niet bekend. Voor Quick Share geldt dat bestanden steeds lokaal via wifi- of bluetooth worden gedeeld.

Versleuteling en privacy

Hoe groot de bestanden zijn die gebruikers maximaal kunnen delen, is niet bekend. WhatsApp laat je op Android en iOS momenteel bestanden van maximaal 2 GB delen. Of er een vergelijkbaar limiet geldt voor de nieuwe deelfunctie, moet blijken bij de lancering.

Uitgelicht artikel WhatsApp WhatsApp gaat onbekende bellers muten in WhatsApp Desktop

Wel is duidelijk dat de bestanden tijdens het verzenden beschermd zijn door eind-tot-eindversleuteling (E2EE). WhatsApp verbergt bovendien je mobiele nummer voor de ontvanger.

Toekomstige WhatsApp-update

Hoewel WaBetaInfo de functie reeds kon inschakelen in de bètaversie van WhatsApp voor Android, is hij nog niet actief. Het duurt vermoedelijk ook nog wel even voordat gebruikers van de bètaversie bestanden kunnen delen. De nieuwssite kan ook geen specifiek moment noemen en spreekt over een “toekomstige update”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business