Nieuws

Google verkleint ook X-divisie om kosten te besparen

Google
© iStock / JHVEphoto
Google verkleint zijn X-divisie. Die verzorgt verschillende prestigeprojecten, maar blijkt niet genoeg geld op te brengen.

Amper een week nadat Google-CEO Sundar Pichai te kennen gaf dat zijn bedrijf mogelijk meer ontslagen zou doorvoeren, ontslaat het bedrijf opnieuw tientallen werknemers. Deze keer wordt vooral de X-divisie van Google getroffen, meldt Bloomberg. De divisie heeft niets te maken met het sociale medium van Elon Musk, maar is de afdeling waar het bedrijf nieuwe technologieën en oplossingen voor bestaande problemen ontwikkelt.

Moonshot Factory

X, dat eerder nog bekend stond onder de naam Google X, wordt getroffen door de nieuwe ontslaggolf bij Google. De bedrijfstak kost Google iets te veel geld, waardoor het in de uitgaven snoeit. Dat de X-divisie niet altijd geld opbracht, heeft vooral te maken met het werk dat er gedaan werd. De ingenieus stellen nieuwe technologieën voor en bedenken meteen hoe die projecten gerealiseerd kunnen worden. Uit de ‘Moonshot Factory’, zoals de afdeling weleens genoemd wordt, kwamen al succesvolle projecten voort. Onder andere de zelfrijdende auto’s van Waymo en de pakketjesdrones van Wing zagen hun oorsprong bij X.

Die prestigeprojecten lijken niet voldoende op te brengen om de divisie in zijn huidige vorm te laten voortbestaan. Google snoeit daarom niet alleen in het aantal werknemers, maar herstructureert de teams ook. De ontslagen passen dus duidelijk in de nieuwe strategie van Google, waarin het bedrijf vooral efficiënter wil gaan werken.

Investeringen van buitenaf

Het is alvast niet de bedoeling om de divisie volledig op te doeken: divisiehoofd Astro Teller geeft in een bericht aan werknemers aan dat de werkvorm zal veranderen. Daarbij is het de bedoeling om meer projecten als onafhankelijk bedrijf te lanceren en op die manier kapitaal aan te trekken. Dat zou het bedrijf ruimte moeten geven om, meer dan nu het geval is, in te zetten op verschillende projecten.

Er berust al langer druk op de X-divisie om geld in het laatje te brengen. Google probeert de uitgaven voor het hele bedrijf terug te dringen. Er lopen tal van indrukwekkende projecten die bijvoorbeeld helpen om het oceaanleven te beschermen, koolstof uit de lucht te halen, elektriciteitsnetten uitstootvrij te maken … Prestigieus zijn de projecten zeker, lucratief in veel gevallen iets minder.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business