Nieuws

Kwartaalresultaten Alphabet tonen groeiend belang Google Cloud

Google
© iStock / georgeclerk
Alphabets financiële resultaten voor Q4 2023 tonen aan dat Google Cloud groeit. Ook de verschillende Google-diensten brengen flink op.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, brengt rapport uit over de financiële resultaten van Q4 2023. Het bedrijf rapporteerde een omzet van $86,3 miljard voor de periode van oktober tot december 2023. Daarmee stijgt de omzet met 13% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet voor het hele jaar bedraagt $307,4 miljard, een stijging van 9% ten opzichte van 2022.

De omzetgroei werd voornamelijk gedreven door Google Services, dat $76,3 miljard aan inkomsten genereerde in het vierde kwartaal, een stijging van 12% op jaarbasis. Binnen Google Services waren Search en YouTube en de belangrijkste bijdragers aan de groei. Google Services genereerde in totaal $26,7 miljard aan operationele winst in het vierde kwartaal, een stijging van 32% op jaarbasis.

Google Cloud

Google Cloud rapporteerde dan weer een omzet van $9,2 miljard, een stijging van 26% ten opzichte van Q4 2022. Google Cloud boekte een operationele winst van $864 miljoen, vergeleken met een verlies van $186 miljoen in het vierde kwartaal van 2022. De verbetering van de winstgevendheid weerspiegelt de schaalvoordelen en de efficiëntieverbeteringen van Google Cloud en toont vooral dat investeringen hun vruchten afwerpen.

Uitgelicht artikel Google Leidingswissel bij Google BeLux: Tom De Block volgt Thierry Geerts op

Other Bets rapporteerde een omzet van $657 miljoen in het vierde kwartaal, een stijging van 191% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De categorie wordt ingevuld door een reeks kleinere bedrijven onder Alphabet, zoals Access/Fiber, Calico, CapitalG, GV, Verily, Waymo en ‘Moonshot Factory’ X. Other Bets boekte een operationeel verlies van $863 miljoen, wat een verbetering van 30% ten opzichte van Q4 2022 inhoudt. Dat Google vorige week de X-afdeling nog verkleinde, wordt dus verklaard in de kwartaalrekeningen.

Alphabet rapporteerde verder een totale nettowinst van $20,7 miljard, een stijging van 52% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De nettowinst voor het ganse jaar bedroeg $73,8 miljard, een stijging van 23% ten opzichte van 2022.

Wat de vrije kasstroom betrefet: die ligt met $18,9 miljard 20% lager dan vorig jaar. De daling van de vrije kasstroom valt vooral te wijten aan hogere investeringen en hogere belastingbetalingen. Op jaarbasis bedroeg de kasstroom $101,7 miljard, een stijging van 11% ten opzichte van 2022.

Uitgelicht artikel Pixel Watch Google Google-CEO Pichai laat deur op een kier voor meer ontslagen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business