Nieuws

Nokia-merknaam voor smartphones lijkt volledig te verdwijnen

Nokia X30 5G
© Nokia
Nokia maakt al enkele jaren geen smartphones meer. In plaats daarvan brengt HMD Global toestelllen uit onder licentie, maar dat blijft niet duren.

Wie Nokia zegt, kan niet anders dan aan een gsm denken. Voor velen zal het dan over de klassieke Nokia 3310 gaan. Tot 2012 was het bedrijf nog de absolute wereldmarktleider op vlak van mobiele telefonie. Kort nadien werd de mobiele telefonietak overgekocht door Microsoft, die besloot om de Windows Phones onder naam van het Finse merk uit te brengen. Nadat de Microsoft-telefoons niet bijzonder populair waren, kocht HMD Global de mobiele tak van Microsoft én de rechten om smartphones met de Nokia-naam op de markt te brengen.

Die rechten liepen tot 2024 en worden waarschijnlijk niet hernieuwd. De veranderingen die daardoor nodig zijn, zijn al op verschillende vlakken merkbaar. Wie naar nokia.com/phones surft, wordt bijvoorbeeld doorverwezen naar hmd.com. In september werd al duidelijk dat het merk telefoons wou uitbrengen onder eigen naam. Ondertussen verschenen ook beelden van de eerste telefoon met het HMD-merk erop online.

Human Mobile Devices

Nu ondergaat HMD Global ook een rebranding: het stelt zichzelf nu voor aan het publiek met de naam ‘Human Mobile Devices’. Het bedrijf is dan ook niet meer het “huis van Nokia-telefoons”, maar wil stevige, snelle en betaalbare telefoons aanbieden onder de eigen merknaam.  

Zowel HMD Global als Nokia, dat zich vandaag bezig houdt met de ontwikkeling van 5G- en andere netwerkapparatuur, deelden nog geen nieuws over de verandering. Officieel staat er dus nog niets vast, al wijzen alle vingers nu wel in dezelfde richting. Ook de socialemedia-accounts gingen al op slot. Het officiële MyNokia-account op X maakte bekend er vanaf 7 februari mee op te houden.

Wellicht komen de bedrijven tegen dan met meer nieuws over hoe de plannen er exact uit zien. Dat de naam Nokia verdwijnt en niet snel meer op smartphones zal verschijnen, lijkt echter hoe langer hoe meer een zekerheid.

Uitgelicht artikel Nokia smartphone van HMD Global HMD Global gaat smartphones onder eigen naam uitbrengen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business