Nieuws

Google Cache niet meer getoond in zoekresultaten

Google zoekresultaten
© iStock / LICreate
Google Cache, een van oudste features van de zoekmachine, verdwijnt. De snapshots van hoe Google een pagina voor het laatst indexeerde, zijn overbodig geworden, aldus de zoekgigant.

Google Search-werknemer Danny Sullivan deelde het nieuwtje in een bericht op X, zo meldt The Verge. “Ja, de links naar gecachete pagina’s zijn verwijderd. Ik weet dat het droef is. Ik ben ook droevig. Het is een van onze oudste features. Maar die was vooral bedoeld om mensen indertijd te helpen wanneer ze er vaak niet op konden vertrouwen dat een webpagina volledig zou laden. Vandaag de dag is er veel verbeterd. Daarom hebben we beslist de feature met pensioen te sturen”, aldus Sullivan op de officiële account voor Google SearchLiaison.

Nuttig voor SEO

Maar, in diezelfde thread op X regent het ook al negatieve reacties. Google Cache werd tegenwoordig inderdaad amper nog gebruikt voor wie een slechte internetverbinding heeft, maar wel door SEO-managers, die via de gecachete pagina’s een inzicht konden krijgen in de manier waarop Google webpagina’s indexeert voor zijn zoekresultaten. Ook in de media kwamen de gecachete pagina’s van pas, bijvoorbeeld om te controleren of een website recent een update kreeg en of er dus bepaalde informatie verwijderd of toegevoegd werd. Soms kan een gecachete pagina toegang verschaffen tot een website die in jouw regio geografisch geblokkeerd is.

Google Cache niet meer beschikbaar

Tot voor kort kon je, door op het menu met de drie puntjes te klikken naast een zoekresultaat, een ‘over dit resultaat’-dialoogvenster openen, waar je rechts onderaan de Cached-knop terugvond. Intussen verschijnt daar een veel groter menu, dat onder meer de ‘about’-pagina van een website laat zien, net als een Wikipedia-beschrijving en privacy-instellingen. Van de Cached-optie is geen spoor meer.

“Komaan Google, waarom verwijderen jullie deze functie? Het was erg handig voor SEO”, klinkt het onder meer in de reacties. Sullivan meldt daar ook dat Google van plan is om ooit links te voorzien naar het bekende Internet Archive, in de plaats van de Cached-link. Toch is het weinig waarschijnlijk dat zoiets er meteen zit aan te komen. Het zou ook een massale traffiek naar het Internet Archive leiden. “Geen beloftes. We moeten met hen gaan praten en kijken hoe dat in zijn werk zou gaan. Al met al zou het alvast een mooie feature zijn”, aldus nog Sullivan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business