Nieuws

Exclusieve Xbox-games verschijnen binnenkort op PlayStation 5

Xbox PlayStation
© Unsplash / Onur Binay
Exclusieve Xbox-games kunnen binnenkort ook op de PlayStation 5 verschijnen. Starfield zou de eerste Xbox-game voor PlayStation worden.

Grote spelontwikkelaars hebben vaak de neiging om grote games exclusief voor hun platform te houden. Dat is het geval voor Nintendo, dat vooral spellen uitbrengt voor de Switch. In mindere mate is de uitspraak ook van toepassing op Sony en Microsoft: brengen zij een topgame uit, dan is de kans groot dat die aanvankelijk alleen op de PlayStation of Xbox verschijnt.

Dat zou binnenkort kunnen veranderen. Een rapport van XboxEra citeert verschillende anonieme bronnen binnen het Xbox-team. Daar zou nagedacht worden over welke mogelijkheden bredere releases kunnen opleveren. Microsoft zou zijn games dan ook naar rivaliserende platformen zoals de PlayStation 5 of Nintendo Switch brengen.

Starfield en Indiana Jones

De eerste game waar dat voor zal gebeuren is Starfield. Die game werd in 2023 uitgebracht door Bethesda, een van de gamingstudio’s onder Xbox. Later dit jaar verschijnt er een nieuwe uitbreiding voor het spel op Xbox en pc: Shattered Space. Samen met of na de lancering van die DLC zou Starfield ook naar de PlayStation 5 komen.

Daar zal het vermoedelijk niet bij blijven. Het rapport beschrijft ook hoe Xbox-ontwikkelaars investeerden in PlayStation 5-ontwikkelaarskits. Daarmee kunnen ontwikkelaars aan de slag om hun games meteen werkend te krijgen op de Sony-console. Kortom: nu verschijnen games voor verschillende platformen op verschillende momenten, maar dat zou binnenkort kunnen veranderen.

Het blijft bovendien niet bij Starfield. The Verge achterhaalde al dat Indiana Jones and The Great Circle ook op PlayStations zou kunnen verschijnen. Ook het Indiana Jones-spel wordt ontwikkeld door Bethesda. Dat spel is aanvankelijk exclusief voor Xbox en pc beschikbaar, maar zou kort daarna ook op andere platforms speelbaar zijn. Van andere ontwikkelaars zouden dan weer games als Sea of Thieves en Hi-Fi Rush naar de PlayStation komen.

De beslissing van Microsoft om games ook op andere platformen uit te brengen stond lang ter discussie. Dat exclusieve games voor Xbox ook op de PlayStation speelbaar zijn, kan de verkoopresultaten voor de eigen Xbox-console schaden. De inkomsten uit games die aan een breder publiek verkocht kunnen worden zouden dat verlies meer dan goed kunnen maken.

Uitgelicht artikel Revolution 5 Pro Nacon Revolution 5 Pro review: “geschikt” voor PS5
gamingmicrosoftontspanningplaystationsonyxbox

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN