Nieuws

Samsungs Texaanse chipfabriek begint in juli te draaien

Samsung chip
© iStock / G0d4ather
Sinds 2021 timmert Samsung aan een chipfabriek in het Amerikaanse Texas. Vanaf deze zomer worden er chips gemaakt.

In 2021 liet Samsung weten dat het een halfgeleiderfabriek zou bouwen in het Amerikaanse Texas. De operatie kostte zo’n 17 miljard dollar en maakt deel uit van Samsungs plannen om over de hele wereld chips te maken.

Al bij aanvang van het project zei Samsung dat de eerste chips in 2024 van de band moesten rollen. Een aantal maanden geleden werd gevreesd dat die deadline niet gehaald zou worden omdat de opstart van de fabriek langer leek te duren dan verwacht. Samsung lijkt de achterstand ondertussen bijgewerkt te hebben. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zegt dan ook dat de investering van 17 miljard dollar vanaf 1 juli begint te draaien. Dat meldt districtsrechter Bill Gravell na een gesprek met Samsungs CFO in Seoul.

Op dat moment zal de chipproductie niet meteen van start gaan. Vanaf 1 juli ontvangt het bedrijf de bewoners van de huizen die het rond de fabriek bouwde. De chipproductie zou kort daarna aanvangen.

Uitbreiding

Samsung maakte al plannen bekend om de chipfabriek in Taylor te vergroten. Die beslissing komt er deels als gevolg van de AI-hype en de gestegen chipvraag. Het bedrijf wil een tweede complex aan de fabriek bouwen en dat wordt meer dan 250.000 vierkante kilometer groot. Door de uitbreiding met een oppervlakte van meer dan vijftig voetbalvelden wordt de chipfabriek in Taylor zelfs het grootste gebouw in de Verenigde Staten. Wat de precieze functie van het tweede complex wordt blijft vooralsnog onbesproken.

Samsung zal in de tweede jaarhelft geld in dat bijkomende complex pompen. Door dat tweede complex en de opgelopen materiaal- en constructiekosten liep de totale investering reeds op tot 25 miljard dollar. Die bijkomende 8 miljard zou Samsung echter pas in de tweede jaarhelft investeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business