Nieuws

Microsoft voegt AI-functies toe aan Kladblok

Copilot-toets
© Microsoft
Microsoft rolt nu AI-functies uit voor Kladblok, de gratis plattetekstverwerker die standaard in het OS zit.

Microsoft laat weten dat het nieuwe functies uitrolt naar Windows Insiders. Die Insiders, die op de Canary- en Dev-kanalen hebben ingetekend, zien nu AI-mogelijkheden verschijnen in de Kladblok-app. Ook het knipprogramma krijgt er enkele mogelijkheden bij.

Knipprogramma

Om met het knipprogramma te beginnen: daar krijgen gebruikers de mogelijkheid om makkelijk elementen toe te voegen aan screenshots. Die elementen kan je gebruiken om bepaalde dingen te omcirkelen of onderlijnen. Het is ook mogelijk om rechthoeken, lijnen en pijlen te trekken in het knipprogramma. Zo maak je schermafbeeldingen in een handomdraai overzichtelijk.

© Microsoft

Je hoeft er je hand zelfs niet voor om te draaien: om vormen aan te brengen op je schermafbeeldingen, klik je op een nieuwe knop in de toolbar. Via die nieuwe knop zal je de gewenste vorm kunnen aanduiden en aanpassen hoe die er precies uitzien. Daarna is het een kwestie van klikken en slepen om de vorm tevoorschijn te toveren. Voor je wegklikt is het mogelijk om de vormelementen in grootte aan te passen, te verplaatsen en zelfs de kleur te veranderen. Eenmaal je wegklikt, maakt het vormelement deel uit van de schermafbeelding. Je zal het dus niet zomaar meer kunnen aanpassen, al kan je ze wel weggommen met de vertrouwde gom-tool.

AI voor Kladblok

Het kladblok, Microsoft plattetekstverwerker die al jaren in het OS verwerkt zit, krijgt er een AI-functie bij. De “Leg uit met Copilot”-functie verschijnt nadat je wat tekst geselecteerd hebt onder het rechtermuisklikmenu. Je kan de functie gebruiken om tekst uit te leggen, maar ze valt even goed aan te wenden om logbestanden uit te pluizen en code te begrijpen.

© Microsoft

De functie is ook toegankelijk via een sneltoets: Ctrl + E. Niet alle gebruikers zien de AI-functie voor Kladblok verschijnen omdat er ergens iets fout loopt. Dit probleem is gekend en wordt momenteel opgelost door Microsoft.

Beschikbaarheid

Wanneer de functies ook voor het alledaagse publiek tevoorschijn komen is niet geweten. Wellicht gebeurt dat over enkele weken of maanden, wanneer Microsoft er zeker van is dat de functies op punt staan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business