Nieuws

“Bureaublad weergeven” moet plaats ruimen voor Copilot

Copilot Pro
© Microsoft
Copilot krijgt meer en meer aandacht in Windows 11. Microsoft haalt de taakbalk overhoop om de chatbot meer in de kijker te zetten.

Microsoft zet fors in op AI en dat moet iedereen geweten hebben. Na de laatste Windows-update zien verschillende gebruikers de vertrouwde “Bureaublad weergeven”-knop verdwijnen om plaats te maken voor Copilot.

De update waar het om gaat is KB5034765, de verplichte veiligheidsupdate voor februari. Behalve een aantal essentiële patches biedt de update ook de mogelijkheid om Microsoft Edge te verwijderen. Daar blijft het echter niet bij: Microsoft reorganiseert de taakbalk voor sommige gebruikers. Gebruikers waarbij Copilot al in het systeem zit, zien het icoon plots naar rechts verschuiven. Om daar plek voor te maken verdwijnt de “knop” waarmee je het bureaublad kan weergeven.

Aangezien de februari-update verplicht is, kunnen gebruikers hem niet ontwijken. Zodra je met het internet verbonden bent, begint de update zichzelf te downloaden. Hij zal zich daarna ook automatisch toepassen zodra je het systeem herstart. Voorlopig werkt Copilot enkel op pc’s die in de VS of de UK geregistreerd staan, maar nog niet in de EU. Zodra de AI-chatbot ook hier systeembreed beschikbaar wordt, mag je verwachten dat ook hier de “Bureaublad weergeven”-knop verdwijnt.

Het goede nieuws: Microsoft schrapt de functie niet, maar zet ze gewoon uit om plek te maken voor Copilot. Wie dus regelmatig het scherm helemaal wil vrijmaken met een enkele klik, behoudt die mogelijkheid. Door met je rechtermuisknop op de taakbalk te klikken, kan je makkelijk naar de taakbalkinstellingen navigeren. Daar kan je, onder “gedrag van taakbalk”, de knop weer activeren.

Digital Markets Act

Wanneer Copilot officieel beschikbaar wordt voor gebruikers in de EU, is niet geweten. Microsoft zegt zelf dat het “in de loop van de tijd” meer markten toevoegt. In tussentijd kunnen EU-gebruikers terecht in Edge om met Microsofts AI-chatbot te spreken, of kunnen ze één van de apps gebruiken.

Zodra de chatbot ook hier in Windows 11 beschikbaar is, zullen gebruikers in ieder geval een scala aan mogelijkheden hebben om hem op te roepen. Hij zit onder andere in die hoek rechtsonder, onder de toetsencombinatie Ctrl + C, en binnenkort ook op een aparte knop op verschillende laptops. Of die knoppen iets zullen doen in de EU, hangt af van hoe goed Microsoft zijn chatbot in orde krijgt. Momenteel voldoet die namelijk nog niet aan de Europese Digital Markets Act.

Uitgelicht artikel microsoft apps iOS Copilot Copilot met GPT-4 beschikbaar voor iOS

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business