Nieuws

Google: deel geen persoonlijke informatie met Gemini-chatbot

Gemini
© Google
Google raadt gebruikers af persoonlijke gegevens te delen met zijn Gemini-chatbot. De zoekgigant zegt gespreksdata te gebruiken voor het trainen van de AI-chatbot.

Van AI-chatbots is intussen bekend dat ze je invoer gebruiken voor trainingsdoeleinden. Bedrijven als Samsung zijn dan ook terughoudend met het gebruik van zulke AI-tools. Het besloot zelfs om AI-tools te verbieden voor werknemers. Tegelijkertijd probeert Microsoft het gebruik van AI-tools juist te verhogen. Daarvoor gebruikt het wel een aangepaste versie van zijn chatbot, waarbij chats niet worden ingezet voor het trainen van de AI. Ook OpenAI biedt intussen een zakelijk abonnement dat de privacy van bedrijven moet beschermen. Voor consumenten is het echter een ander verhaal, zo blijkt ook uit Googles privacyvoorwaarden van zijn Gemini-chatbot, ontdekte ZDNet.

In de privacyvoorwaarden van Gemini staat te lezen dat “je gesprekken met Gemini Apps, gerelateerde informatie over productgebruik, informatie over je locatie en je feedback” worden verzameld. Google zegt de data te gebruiken voor het “leveren, onderhouden, verbeteren en ontwikkelen van producten, services en machinelearning-technologieën”. Dat gaat verder dan Googles Gemini-chatbot; de data kunnen ook worden ingezet voor het Google Cloud-platform.

Losgekoppeld van je account

De zoekgigant benadrukt dat het maatregelen treft om je privacy te beschermen. Zo wordt de data in dat proces losgekoppeld van je Google-account. Persoonlijke gegevens die je zelf opnoemt in je gesprekken met Gemini, blijven echter zichtbaar. Google raadt de gebruikers dan ook af “vertrouwelijke informatie of gegevens waarvan je niet wilt dat een reviewer die ziet of dat Google die gebruikt” met Gemini te delen.

Vooral de menselijke afhandeling wordt vaak bekritiseerd. Om de gegevens te kunnen gebruiken voor het doorontwikkelen van AI-systemen moet de data handmatig gelabeld worden. Hiervoor gebruikt Google menselijke reviewers die je data “lezen, annoteren en verwerken”. Vertrouwelijke gegevens komen dus ook op hun bordje terecht – met alle mogelijke gevolgen van dien.

Uitgelicht artikel Gemini AI-chatbot Gemini komt straks naar hoofdtelefoons

Drie jaar opgeslagen

Gesprekken die door menselijke reviewers zijn verwerkt, worden maximaal drie jaar bewaard buiten je Google-account. Bij het verwijderen van je Gemini Apps-activiteit houdt Google eveneens vast aan de verwerkte data.

Gebruikers kunnen overigens wel voorkomen dat Google hun gesprekken uit Gemini gebruikt voor ontwikkelingsdoeleinden. Door de Gemini-activiteit uit te schakelen, worden de gesprekken vanzelf uit het Google-systeem gewist. De zoekgigant zegt gesprekken van accounts waar Gemini-activiteit uit staat maximaal 72 uur op te slaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business