Nieuws

Google lanceert Gemini 1.5 Pro: kleiner model evenaart 1.0 Ultra

Gemini 1.5
© iStock / JasonDoiy
Gemini 1.5 is de volgende AI-mijlpaal voor Google. Het nieuwe multimodale model biedt het grootste contextvenster tot nu toe.

Samen met Microsoft en OpenAI is Google een van de grote AI-aanbieders. Het bedrijf hervormde AI-systeem Bard onlangs nog naar Gemini, waarbij gebruikers ook meteen toegang konden krijgen tot het geavanceerde Gemini 1.0 Ultra-model. Vandaag laat Google Deepmind weten dat het klaar is voor de volgende stap: het bedrijf lanceert namelijk de volgende versie van hun taalmodellen, Gemini 1.5.

Om te beginnen stelt Google Gemini 1.5 Pro beschikbaar om te testen in Vertex AI. Het gaat om een middelgroot model dat geoptimaliseerd is voor een breed takenpakket. Volgens Google presteert het model op een gelijkaardig niveau als het kersverse Gemini 1.0 Ultra-model, ook al is het kleiner. Die verbeterde prestaties zijn het resultaat van een nieuwe onderliggende architectuur.

Grootste contextvenster tot nu toe

Het nieuwe AI-systeem bevat namelijk een experimentele functie die toestaat om uitgebreidere contexten te begrijpen. Dat stelt Google in staat om het contextvenster te vergroten tot 1 miljoen tokens. Daarmee doet Gemini 1.5 het nu al beter dan eender welk funderingsmodel. Voor gebruikers betekent het vooral dat Gemini 1.5 Pro meer informatie in één keer kan verwerken. Google heeft het over 1 uur video, 11 uur audio, 30.000 regels code en teksten met meer dan 700.000 woorden.

Geef je andere AI-systemen een tekst van 700.000 woorden? Dan zullen die ergens halverwege stoppen met de tekst te interpreteren. Dat is niet het geval voor Gemini 1.5, die een groot genoeg geheugen heeft om dat allemaal te bolwerken. Daarnaast biedt het grote contextvenster ook voordelen in lange gesprekken: de chatbot is beter in staat om voorgaande interacties te onthouden en die informatie in nieuwe antwoorden te verwerken. Ook die informatie wordt namelijk bijgehouden in het zogenaamde contextvenster.

Beschikbaar in Vertex AI

Ontwikkelaars kunnen de Gemini API, beschikbaar in Vertex AI, gebruiken om AI-toepassingen te ontwikkelen. Bedrijven hebben de mogelijkheid om Gemini aan te passen aan specifieke bedrijfsbehoeften en kunnen de antwoorden van de bot verbeteren. Daarvoor kunnen ze de bot niet alleen finetunen, maar ook toegang geven tot gegevens van het bedrijf.  

Tot slot: ‘function calling’ is nu algemeen beschikbaar voor Gemini. Daarmee kunnen ontwikkelaars antwoorden van Gemini aan externe API’s koppelen. Daarmee opent Google heel wat mogelijkheden die het nog interessanter maken om een applicatie te bouwen met de Google-AI.

Uitgelicht artikel Gemini app Google Google-chatbot Gemini komt naar smartphones en Google Assistant

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business